АкцентБългария

Усещането ми е, че всички разбират, че сами не могат да се справят. Пътят е обединението

Българската избирателна система не е мислена за толкова ниска избирателна активност. Понастоящем липсва представителност. Не помага дори фактът, че гласуването е задължително. Затова и направихме петицията. Защото ако политиците не са дадат сметка за случващото се, наистина ще можем да говорим за липса на легитимност на представителството. Да не забравяме и, че Законът за референдумите обвързва съответния референдум с последната избирателна активност. Когато тя е ниска, можете с много малък брой гласували да прокарате крайно непопулярни решения, защото те ще бъдат юридически валидни. Този път вотът беше по-скоро наказателен, отколкото продукт на апатия, коментира в студиото на Алтернативата д-р Петър Славов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Една от мерките, които сме предложили, е да си водач само в един район. Ако искаш да участваш в още един, няма да си водач. Некоректно е към хората. Те разбраха, че при негласуване рязко пада субсидията на политическите партии, защото тя се изчислява на глас. Това са несистемни начини на протест, които водят след себе си тежки последици. Предлагаме и начин партийните функционери да се откажат от политически привилегии; да няма защита на водача в листата. В петицията сме застъпили и възстановяването на машинното гласуване. Нека има секции само за машинно и само за хартиено гласуване. Но аз искам и гласът ми да се преброи машинно, и преференцията ми да се отчете машинно. А не машината да изплюе хартиена бюлетини и да почне голямото омазване. Когато обществената подкрепа е на твоя страна, това е огромна енергия и огромен ресурс, който до голяма степен беше пропилян. Само за седмица петицията ни събра 5-600 подписа само в социалните мрежи. Нещата един ден рано или късно ще се случат. Извънпарламентарните партии могат да кажат, че дори нещо да не е записано в закона, ще прилагат правилата. Ако така я карат политиците, вероятно ще видим още по-ниска избирателна активност. Видях се с доста представители на непарламентарни партии. Струва ми се, че са си понаучили урока. Усещането ми е, че всички разбират, че сами не могат да се справят. Пътят е обединението, а това е и думата, която гражданите очакват да чуят. Това не само ще спаси десницата, но и ще създаде истинско представителство на демократичната общност и в перспектива ще доведе до истински дясно демократично обединение на страната, посочи в заключение д-р Славов.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *