АкцентСветът

Очаквам скорошни съществени промени, зависещи от резултатите на изборите във Франция

Зелената сделка от 2019 г. е новата стратегия за растеж на ЕС, като този растеж трябва да се случи с пълна промяна на икономиката. Махането на карбона се явява подцел. Емисиите на въглеродния диоксид не се мерят, а се изчисляват и това е голяма част от бизнеса ми. Де факто Зелената сделка се фокусира върху намаляването на въпросните емисии на парникови газове. Европа постигна относителното намаление на тези емисии основно като спря да произвежда стомана. От 2000 до 2023 г. за всеки тон намаление на емисиите на парникови газове В САЩ и Европа, отсреща – в Азиатско-тихоокеанския регион – стоят седем тона увеличение. Европа успя да разкачи добива от потреблението, защото оставихме добивът да се случва някъде другаде. Последните 20-ина години преминахме от рационално към ирационално мислене – решехме, че Европа може да поведе света към спасяването му от парниковите газове, коментира в студиото на Алтернативата Боян Рашев, съдружник устойчиво развитие на EY и Denkstatt България.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Третата цел беше преходът да е справедлив и нито едно място да не бъде изоставено, което няма как да се изпълни. Колкото до идеята, че ще направим справедлив преход през държавата, тя трудно ще сработи. Толкова пожелателни неща има в Зелената сделка като цели, че числата бързо се преразглеждат. Но няма никакъв ефект. ЕНП започнаха да си променят мнението половин година преди изборите. Ентусиазмът постепенно спада. Стана ясно, че цялата работа се крепи на субсидии. Решението за премахването на ДВГ де факто премахна 100 години пазарно предимство на европейската автомобилна индустрия пред останалата такава по света. Китайците хитро използваха политическите решения в Европа, за да подкрепят електромобилната си индустрия, така че да заеме съответната ниша. За съжаление най-силният удар го усети автомобилната индустрия. Очаквам съществени промени съвсем скоро. Те зависят от резултатите от изборите във Франция. Единият мотор на Европа е възможно да даде тотално назад за Зелената сделка, посочи в заключение Рашев.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *