АкцентБългария

Притеснявам се, че България вече клекна веднъж пред РСМ с приемането на Френското предложение

Какво означава „Дълбока държава“ (ДД) ? Ако тя съществува в РСМ, дали там може да се задвижи процесът за присъединяване към ЕС, ако това включва коректно отношения с Гърция и България и дори малка промяна на историческия разказ, който е доста конфликтен, особено спрямо България. Със и без ДД, със или без Русия и САЩ, такава промяна не може да има. Самият Гоце Делчев издига Македония и Одринска Тракия като единица, която на моменти му е по-важна от собствената му българска етническа принадлежност. Можем да намерим някаква градивна точка, но това означава напускане на югокомунистическия прочит. Проблемът е, че те интерпретират Гоце Делчев не като небългарин, а като антибългарин. Трябва да видим след няколко месеца какво ще е поведението на новата власт там, защото има натиск от американците, които искат да маркират тази територия на Западните Балкани като евроатлантическа, коментира в студиото на Алтернативата журналистът Виктор Канзуров.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Смята ли някой у нас, че ако българската общност бъде вписана в Преамбюла, за който някои юристи казват, че не е част от Конституцията им, нещата ще се решат? Албанците винаги са били част от конституцията, но до 2001 г., те не бяха съвсем равнопоставени с македонците. Сега министърка на Мицкоски се оказа освен с македонско, и с българско и чешко гражданство, които не е декларирала. Руското влияние в Македония е много по-малко, отколкото в България и Сърбия. Липсата на експерти по темата в българското публично пространство изиграва лоша шега. Когато политически партии на власт и в опозиция реагират по този начин, значи има консенсус да не се приема, че в миналото сме били един народ и че общото ни име е било българи. Ако вписвате българската общност с шест други малки общности, какво променя това? В следващите стъпки на т.нар. Френско предложение имаме възможност да възпираме РСМ, но са много по-малко отпреди. Уж хардлайнера на Путин – Радев, поема щафетата по македонския въпрос, а е най-слабият от всички досегашни български президенти. Притеснявам се, че България вече клекна веднъж пред РСМ с приемането на Френското предложение. Ако проследявате публикациите на посолството на РФ в Скопие, ще видите колко антибългарски позиции заема. ОМО-Илинден имат създадена мрежа чрез адвокатска кантора в Г. Делчев, където постоянно могат да ни създават проблеми на международно ниво, особено силно ако станат страна членка на ЕС. Евроатлантическите партии ме губят като гласоподавател по тази тема. Евроатлантическата общност изглежда като клякаща пред уж по-патриотични, а на практика шовинистични партии, които набират скорост, играейки на тая струна, посочи в заключение журналистът.

 

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *