АкцентБългария

Щом ДП може да се появи в Кърджали и да повиши избирателната активност, турците не гласуват етнически

Националната ни конференция реши да се отварят вътрешно-партийните дискусии. В началото на идната година предстоят редовни избори. Задълженията на Христо Иванов ще изпълнява Изпълнителния съвет. Важните неща са да се изградят механизми за колективно вземане на решенията, когато стане въпрос за публична комуникация с ПП-ДБ и др. ведомствени решения. Комуникацията е сложна, но това са механизми, които държат жив партийния организъм и създават възможност за интегриране на много хора, защото партия, сведена до 2-3 души, които вземат решения, не е партия. Концепцията ми за партийното строителство е, че трябва да има централна партия, но със силни регионални структури. Не ми е идеята да усложняваме процесите с вътрешни избори, а да се създадат механизми на взаимодействие между централното ръководство и локалните структури, коментира в студиото на Алтернативата Мустафа Емин, координатор „Отбрана и сигурност“ на ДаБГ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Член съм на клуб „9 декември“, но от гл. т. на ДаБГ това не е вътрешнопартийна организация. Идеята ми е да напуснем рамките на нишовите партии, които са тясно брандирани към една основна тема – в случая съдебната реформа, и когато цялата политическа система е в криза и в масовото съзнание се имплантира идеята за силна ръка, защото огромна част от хората рационално са стигнали до извода, че от тях нищо не зависи. В българската демокрация отсъства механизъм на овластяване на хората, за контрол на избирателя върху изпълненията на политическите решения.
Официално решихме, че ДаБГ ще става част от ЕНП. Обявили сме курс към дясното и има консенсус в тази посока. Автентичното разделение в обществото не е ляво-дясно, а авторитарно-демократично. Затова когато говоря, че искам силни регионални структури, имам предвид реално овластяване на човека.
Доган говори посредством поставени лица, свикнал е в ДПС да има мъжки секретарки и да притежава цялото влияние. Сега се натъкна на феномен, на който обаче му куца международната подкрепа. Силният ход може да дойде от партньорите на ДПС във АЛДЕ. Не е нужно ДПС да изхвърли Пеевски като чуждо тяло, може поне да го смени като председател. Не трябва да бързаме да вземем страна в конфликт Доган-Пеевски. ДПС е многопластова политическа организация, в която има вътрешни и външни структури на влияние. Като демократична общност не сме решили какво правим с политическото представителство на малцинствата – така си редим листите, че първото неизбираемо място е на турчин или помак. Щом ДП може да се появи в Кърджали и да повиши избирателната активност, изглежда турците не гласуват етнически. Обновлението на демократичното пространство, което ще се случи под напора на обективните причини, трябва да включва съзидателни усилия за проникване в смесените региони. Хората по места ги има, те трябва да бъдат овластени.
Подготовката на позицията за участието ни на срещата във Вашингтон е повече от година. В МО има експертен потенциал, но той дълго време е задушаван. Дали да отиде премиерът или президентът е пиар ход. Грешката е в легитимирането на самата позиция. Сегашното управление на държавата не спазва елементарни принципи на парламентарната демокрация, посочи в заключение Емин.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *