АкцентСветът

Израелците са разделили Газа на две и нямат намерение да напускат, а това е кислородът на Хамас

Очакваше се Хаменеи да пусне подобен кандидат реформатор, за да успокои ескалацията от протестите. Същевременно това е послание към САЩ, а ситуацията в Иран е сложна по отношение на икономика, инфлация и безработица. Страната се нуждае от нов курс към САЩ и вероятно това ще доведе до възобновяване преговорите по Атомната програма. Всичко показва, че Хаменеи опитва да убеди външните играчи, че е дошло време за нов курс. Масуд Пазашкиан – новият президент, е лекар и сполучлив бивш министър на здравеопазването. Смесеният му произход показва, че той е наясно с малцинствата; осъжда и насилието срещу протестиращите срещу забрадките момичета преди две години и твърди, че проблемът може да се реши с нов поглед към законите; иска интензивни преговори със САЩ и ЕС, защото осъзнава, че икономиката е в колапс и трябва да се вдигнат санкциите, от които хората страдат, коментира в студиото на Алтернативата международният анализатор Мохамед Халаф.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Като цяло е с ограничени възможности, защото единственият решаващ фактор там е Хаменеи. Веднага след избора се заяви, че ще следва заповедите му. Тоест ще му бъде позволено да случи това, което Хаменеи, който е на 88 години и с рак, иска. Синът му е подготвен да го наследи, но не е ясно дали той самият ще позволи. 60% не пуснаха бюлетина, а социалните мрежи определиха ситуацията като политически цирк, защото президентът е с вързани ръце. Иранският режим се основава на два принципа – реториката срещу САЩ, Израел и Запада и ислямския хариат, както го разбират аятоласите. Темата е много сложна по отношение на хиджаба.


Ирански правителствен източник твърди, че се увеличава производството на балестични ракети и дронове, а военната сила не се намалява, което показва липса на промяна в курса. Проблемът с Газа е достатъчно дълбок, за да не могат аятоласите нищо да направят. Предстоят поредните преговори с посредниците Катар и Египет. Според Израел обаче те нямало да бъдат свързани с прекратяване на войната. Хамас губят много и са изтощени. Един от споровете в преговорите е настояването на Хамас Израел да напусне и да им върне контрола, което няма как да се случи. Израелците вече са разделили Газа на две части и нямат намерение да напускат, а това е кислородът на Хамас. Иначе не е ясно как ще управляват и откъде ще получават оръжие и пари. Израел може да намали силата на Хамас, но не може да я ликвидира докрай. А самите израелски генерали казват, че войната може да продължи още пет години. Хамас прави всичко възможно да остане на власт, което е неприемливо за израелците. Опцията е военните лидери да напуснат. Днес отново имаше военни нападения. Войната с Хизбула също не се е разминала, посочи в заключение анализаторът.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *