АкцентСветът

Нужна е революция във внедряването на технологиите в бизнеса

Над два пъти е по-нисък растежът в Европа спрямо Америка през последните 15 години. В началото това не създаваше големи проблеми, тъй като Европа имаше доста силни позиции в традиционните индустрии и технологии, но бурното развитие на ИИ поставя под въпрос конкурентоспособността ѝ и слабостта ѝ спрямо Америка в информационните технологии. Опасността е, избягвайки от Русия и тази си енергийна зависимост, тя да попадне в „зелената“ зависимост от Китай. Всички макропараметри на Европа се влошават спрямо Китай, която през последното десетилетие се появи като свръхсила наравно с Америка. Шистовата революция също се отрази. И като прибавим дефицита в информационните технологии, слабата конкурентоспособност в енергийния сектор и почти липсващата общоотбранителна способност на Европа, всъщност сме изключително уязвими спрямо предизвикателствата по отношение на сигурността, миграцията, климата, дигитализацията на икономиката и т.н. Затова е крайно време да се изгради обща визия какво да се прави, коментира в студиото на Алтернативата икономистът д-р Евгений Кънев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Нужна е революция във внедряването на технологиите в бизнеса. Много е дълъг пътят между иновацията на ниво идея и измислянето на бизнес модел как това работи и се купува. Между тях съществува т.нар. долина на смъртта.

Българският пазар се радва на голямо търсене от американски и китайски фирми. Нужно е мащабиране, за да се случва растежът. Тук остава само т.нар. развойна дейност. Европа дори и да роди гиганти, те не могат да се преборят с регулаторите и войната на пазара.

Направи ми впечатление, че и трите области, ключови за бъдещето на Европа – ИТ/ИИ, енергетика и отбрана – при сформирането на ЕС остават политики на национално ниво, т.е. не са приоритети на ЕС. Тепърва се мисли за еврокомисар по отбраната. Заради тази разпокъсаност са нужни огромни инвестиции в зелени технологии и подпомагане на индустриите. Надявам се грешките на растежа да бъдат осмислени. Все пак Европа остава най-големият пазар като платежоспособни потребители.

Консолидацията на капитала в Европа е много трудна. Не можеш да имаш пазарни субекти, които са 10-20 пъти по-малки, отколкото са китайските и американските компании, и да са им конкурентоспособни. Капиталовият, дигиталният и енергийният пазар на Европа не работят. Големият проблем е, че не може да се вземе единно решение в Брюксел, което да бъде наложено на отделните държави. Всеки преследва собствения си интерес.

Дори демократите да спечелят в Америка, вероятността тя да се оттегли от европейските проблеми е много голяма. Вниманието ѝ ще е все по-насочено към Тихия океан. Разходите за отбрана в крайна сметка са инвестиции за нашата независимост, посочи в заключение д-р Кънев.  

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *