АкцентБългария

Не може да ползваш благата на ЕС и да се опитваш да го заменяш с БРИКС

Отдавна твърдим публично, че чуждата намеса в медиите и завладяването им е проблем на националната сигурност. Медийната свобода и независимост не случайно станаха една от трите основни на т.нар. механизъм за върховенство на закона. Доколкото независимите медии са последната защита на демократичните ценности, ние сме в процес да ги загубим, ако вече не сме. Твърди се, че традиционните модели на големите медии вече не са печеливши, няма абонаменти, 1/3 от рекламния пазар отиде в онлайн средата… Оказа се обаче, че тези глобални процеси в Централна и Източна Европа се комбинираха с олигархизация на медиите заради обслужването на частни политически и бизнес интереси, които са преплетени, коментира в студиото на Алтернативата Тодор Галев, директор по научната дейност в ЦИД.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Имаме сваляне на сайт, заради това, че не е удобен на Пеевски, но същевременно имаме отявлено пряко нарушение на международните санкции спрямо медиите – някои от тях препечатват едно към едно статии от санкционирани държавни руски медии, без дори да го крият. Това е забранено от европейския регламент, но МВР не се сезира. Големите традиционни медии липсват в социалните мрежи. Изследване сочи, че се разпространява дезинформация от бивши военни, защото като такива нямат забрана да се изказват. Нещата са фрапантни. Николай Марков е успял да произведе 12 000 видеа и 11 000 фейсбук поста за две години. Твърди, че ги е произвел сам, но това е невъзможно, макар да му е донесло над 430 хиляди споделяния. Със сигурност има монетизация. 15% от българските потребители харесват подобни хора. Основните им наративи са радикални и поляризиращи обществото, но възсядат недоволството по всяка тема.

Тук стигаме до битката за сърцата и умовете, която сме загубили, защото сме пасивни и не предлагаме алтернатива. Никой не изкомуникира, че трябваше да имам база за НАТО-вско съединение в Ямбол. Организираха се протести на място, но БА и МВР не обясниха предварително на хората. Медиите биват завладени веднъж през собственост, веднъж през финансиране, веднъж през регулаторен натиск и през т.нар. когнитивно завладяване. Това е причината непрекъснато да повдигаме темата. Чакаме ЕК да удря по главата институциите ни да си свършат работата. Не работят механизмите за проверка, контрол и реакция. Съществува български шизофренизъм – не може да ползваш благата на ЕС и да се опитваш да го заменяш с БРИКС. Никой от тези хора не иска да признае, че в последния модел на лада няма дори стандартните средства за сигурност, понеже липсват чипове! Предлагат ни свят, в който те самите не искат да живеят, посочи в заключение Галев.  

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *