АкцентСветът

През последните години вътрешните министри управляват като главни секретари

На този етап е твърде рано да се каже ще влезем ли в сухопътния Шенген, тъй като спечелилата най-много гласове крайнодясна партия в Австрия е с 1/3 от вота. Предстои да се види ще се сформира ли правителство с нейно участие или дали останалите партии ще сформират кабинет. Все пак шанс има, тъй като ситуацията там е променена спрямо м.г. – миграционният натиск и молбите за убежище са спаднали наполовина. Обстановката е благоприятна. Сроковете в Пакта за миграцията се промениха и държавите членки успяват да връщат по-бързо мигрантите в първоначалните страни на пристигане. Мерките са десетина, но ефектът не е ясен, коментира в студиото на Алтернативата Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Шенген ще се промени и проверки в обозримо бъдеще бъдат нещо нормално. Осем страни са възстановили граничния си контрол и процесът върви от години. Контролът се възстановява и там където се оформят контрабандни пътища извън основните канали. Но дори и да бъдем допуснати в Шенген, няма да можем да си позволим безпрепятствено преминаване – ще бъдем принудени да имаме форма на избирателен контрол. Нереалистично е да смяташ, че можеш да запечаташ границите на ЕС, особено морските. Те трудно могат да бъдат защитени.

Имаме провалена политика по отношение на интеграцията на мигрантите. В Швеция имат проблеми с престъпността поради невъзможността да ги интегрират на пазара на труда и в образователната система. Изстреляла се е на второ място в Европа по убийства с огнестрелни оръжия.

Над 1 млн. души са напуснали домовете си в Ливан по границата с Израел и 300 хил. са пресекли границата със Сирия. Спят по улиците на Бейрут. Ливан от своя страна е приела над милион бежанци от Сирия – близо 30% от населението. Очакват се потоци към Европа, като Ливан е едва на 200 км от Турция. Основната причина за намалението на мигранти към ЕС се дължат на работата с Тунис и Турция – последна преграда преди Европа.

Анализът на рисковите секции показва, че в някакъв момент в купуването на гласове се включват всички партии – основно ГЕРБ и ДПС. Полицаите разглеждат това като риск. Процесът дълбоко политизира системата. Срастването на политическо и професионално ръководство прави задачата на полицаите много трудна. Мащабът е достатъчно голям, за да направи работата на МВР много трудна. Нужен е ресурс със СРС-та и информатори. Когато има натиск, тази търговия се влияе и може да намалее. През последните години вътрешните министри управляват като главни секретари – бивши полицаи и разследващи. Не са министри в европейския смисъл и управляват оперативно, посочи в заключение Гунев. 

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *