АкцентБългария

С бруталните си действия Пеевски само втвърдява електората на Доган

В пряко включване Вилдан Байрямова, журналист:

Кампанията този път е странна. Може би политиците са уморени. В Кърджали кампания на практика няма. Медиите работят само по поръчка и срещу заплащане. Липсва дебат за политики. Летящи партийни ескадрони обикалят селата и облъчват обърканите избиратели. ДПС-Пеевски очерня другите. В листата на Новото начало на първите три позиции са общински кметове – Кърджали, Джебел и Черноочене. Първият е вече бивш шеф на клон на Де Банка. Предишният кмет набута общината с 60 млн. дългове, които новият трябва да покрие с нов кредит. Този на Джебел е бивш евродепутат от ДПС, а третият е млад човек за пръв мандат. Листите се формират по модела на ГЕРБ, който и Пеевски възприе.

Трудно е да се прогнозира кой кмет ще надделее в Кърджали. Зависи кой плаща повече, но ДПС-Доган не разполага със средства, а при Пеевски вече се появиха имена на дилъри на гласове. При обявяването на Новото начало тези хора бяха в кулоарите.

Пеевски толкова отвърза синджира, че не си даде сметка как с бруталните си действия втвърдява симпатизантите на Доган. Областният съвет на ДПС е на страната на Доган, но който го подкрепя, става мишена. Така за кратко време маса хора бяха изхвърлени от работа или са репресирани. Историята с Ибрямов е скалъпена – нагласен пошъл театър. На практика Доган е основната мишена в тази игра. Хората биват притискани и са притеснени.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Да забравим съставянето на правителство, особено при наличието на две ДПС-та в парламента. Не съм оптимист и очаквам нови избори след три месеца. Не виждам и хъс в другите политически сили да обърнат резултата. Пеевски толкова добре играе с лостовете на страха, че няма да го видим в дебат. Протестът на Доган в дъжда беше поредният спектакъл от театъра на абсурда.

В студиото – Димитър Стоянов:

Историята със задържането на Джейхан Ибрямов е огромно нарушение поради начина на свалянето и на двата му имунитета. Редно беше те да бъдат свалени със свикване на НС и от ЦИК. Процедурите не бяха спазени. В закона е записано, че депутат се задържа при непосредствено извършено престъпление. В случая са били експлоатирани СРС-та, което означава, че е задържан в рамките на досъдебно производство, т.е. бил е обект на разследване, което е несъвместимо с имунитета му.

Гайтански е един от малкото хора задържан за невърнат кредит – задържане за назидание и респектиран от институциите, моделирани от Момчето. Същият съдия гледа и делото на Ибрямов. Дочувам, че е грамотен и умерен, но е факт, че подобни дела отиват при него. Спорно е доколко този имунитет е законово свален. Процедурата трябва да бъде атакувана. Не са спазени и предпоставките – не споделям заключенията на съдията. Свидетелят по делото беше задържан през лятото за източване на ДДС. Очевидно е направил сделка със службите.

Фактите са смущаващи и противоречиви. Допуснати са и нарушения. Не е от значение дали е виновен, защото самата процедура е опорочена и не е спазена. Случващото се с тези задържания показва слабостта на Пеевски да получи електорална подкрепа. Той не разполага с политически капитал и чрез институциите се опитва да „страхува“ електората. Той е с печат „корумпиран“ и няма как да е борец за нещо. Опитва се да спаси кожата си. АПС ще понесе негативите за това, че създаде Пеевски – продукт на ДС. Зад Доган е електоратът и той му вярва. Той трябва да изчисти тази своя грешка.  Пеевски и Борисов не трябва да са част от дневния ред на обществото ни. Хората трябва да вдигнат избирателната активност. Битката продължава.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *