Uncategorised

Умората е идейна. Завладяната държава е в основата на кризата

Когато МВР вади числа, това трябва да се слага в контекст. През ноември 2021 г., когато Рашков беше министър, само в област Благоевград има 760 предупредителни протокола. Само в обл. Бургас и Благоевград са задържани 50 човека. В момента са толкова за всички области. МВР само хвърлят прах в очите. На терен чуваме, че се хващат пишман купувачи, а не тези, които работят за Пеевски. Интересно ще бъде колко СРС-та са приложени конкретно за тези избори и да ги сравним с предишни – това е един от методите, с които може да се хване ефективно купуването на гласове. Пеевски е натегнал всички гайки и ще си купи максималното. Той изсмуква купени гласове от партии, които са купували в миналото. Всички се строяват и купуват по него. Полицаите знаят как се случва това и как може да му се противодейства. Не изглежда МВР да се опитва да се справи с мащаба на купуване, който наблюдаваме. Това се превръща в заплаха за националната сигурност, очакваме намеса на ДАНС, коментира в студиото на Алтернативата Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Много от институциите са завладени от Пеевски – това се е случвало в годините. Креативен и грозен е подходът с компроматите, но показва как работи дълбоката държава. И целият този механизъм не се е случил сега. Влиянието се е случвало постъпателно.

Гласуваните промени в конституцията бяха неща, които ние променяме от години. Пеевски ги подкрепяше, защото очакваше да му свалят санкциите – грешно очакване, поради което промените бяха отменени в КС. Осъзнал е, че дори без промени в ЗСВ, започва да се губи влияние в прокуратурата и тя започва да се децентрализира.

Утре ще подкрепя протеста, защото не може ВСС с изтекла легитимност да прави такъв важен избор с мандат от седем години. Ще поискаме тълкуване от КС. Ако гледаме тактически винаги някое действие може да се оцени като грешка., но свалянето на мнозинството във ВСС от 17 на 13 е наша теза от години и да не го подкрепим би било странно.

Последният парламент не произведе нищо. Фокусирахме по различен начин програмните си заявки – по десни мерки, които след седем избора навярно вече звучат изтъркано. Между мерките няма сблъсък, само различен фокус. Изморени са и избиратели, и политици. Умората е идейна. Завладяната държава е в основата на кризата. Потенциалните партии за следващия парламент са девет. Ясно е, че ще търсим мнозинства по Антикорупционната програма. Не съм взел решение дали ще се кандидатирам за председател на Да Бг, посочи Божанов.

 

 

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *