АкцентБългария

Пледирам за Национален военен фонд за превъоръжаване

Поне 30 страни в НАТО имат много високо ниво на съгласие, чуваме посланията им от Вашингтон, но някак си не успяват да бъдат транслирани и разбрани у нас. А в крайна сметка НАТО-вските позиции са постигнати и с участието на българските дипломати, военни и политици. Това, че България не се споменава в негативен контекст наравно със Словакия и Унгария, се дължи на занижен интерес съм нас. Със снишаването си поне не създаваме видими проблеми, но и това покрай Радев се появи на повърхността на последната среща, където беше блокирана Общата декларация. Чакат ни все по-големи проблеми и не само комуникационни. Интегритетът – делата да следват думите – е много важен. Поели сме ангажименти в сферата на сигурността, които не сме изпълнили. Обещаните от НАТО 40 млрд. са много важни, защото са инвестиционен фонд в отбраната на Украйна, коментира в студиото на Алтернативата доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Очакват се ключови решения: създаване на ново командване на НАТО, което ще се заеме с подготовката на ВСУ и ще анализира опита от войната, усъвършенствайки доктрините и подготовката на НАТО като цяло; важни са и взетите решения в отговор на последните варварски атаки в Киев – изпращане на нови пет комплекса „Патриот“. Терминът, използван при Срещата на върха, е Украйна „да надделее“ над Русия. Обявяването на затварянето на украинското небе ще се случи, когато F-16, Патриот и други системи за ПВУ постъпят при ВСУ и се случи железният купол за руските удари. Част от това затваряне на небето включва далекобойни високоточни системи, за които Украйна получи разрешение за цели, атакуващи гражданска инфраструктура. Въпрос на двустранни решения е. Очаквам България да престане да се снишава, защото това ще гарантира българската сигурност. Подготвят Украйна от ден едно да бъде един от най-силните членове на НАТО.
Фундаментът на НАТО е Вашингтонският договор от 14 члена, като чл. 9 дава възможността алиансът да се адаптира като политически органи, командна система и структура на силите към новите предизвикателства. Силата му е в устойчивостта на членуващите в него демокрации. Първата задача е гарантиране на единството и устойчивостта на демокрациите в страните. Останалото е надграждане на командната структура, създава се и нова инициатива за повишаване на индустриалното производство и коопериране, повишаване капацитета на оперативната съвместимост, ползване на общи стандарти при производство на боеприпаси – основно предизвикателство, нова Система за сателитно наблюдение, повишаване капацитета за киберсигурност, ИИ за командно управление и т.н. Развива се и партньорство в космоса и киберпространството. Сътрудничи се и с Тихоокеанския регион. Партньорствата засилват и ролята на НАТО за САЩ. За да я има България на картата, тя трябва да има многонационални сили, центрове, командване, иновативна индустрия и принос. При ограничените ни ресурси няма нищо срамно да има усилване от съюзниците. Срамно е ако мълчим и компрометираме отбраната. Отбранителната индустрия основно е частна и ако не вижда дългосрочен ангажимент с разходи, няма мотивация да инвестира и да създава. Половинчатата политика я демотивира. Затова пледирам да имаме Национален военен фонд за превъоръжаване. От тоталитарните в момента режими най-агресивният е на Путин. Неслучайно първият приоритет на Срещата на върха беше „Отбрана и възпиране“, който практически се измести и сега е „Помощта за Украйна“, посочи в заключение доц. Шаламанов.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *