Светът

Rusmonitor.com: Леонид Волков: „Гражданската солидарност започна да се възприема от Путин като огромна лична заплаха “

(Дез)информация/Анализи

Вчера денят приключи много радостно. Андрей Баршай, последният от подсъдимите по „аферата в Москва“, беше пуснат на свобода, макар и с тригодишен условна присъда.

Андрей Баршай  е на свобода по една единствена причина – и неговия случай бе отразен от целия свят. Отразен не само от всички онези, които идваха пред съда и се подписваха за него в множество колективни писма и петиции, но и от всички, които участваха в кампанията по делото „Сети“ /Мрежи/. Самата промяна в обществената атмосфера, рязко засиленото внимание на обществеността към политическите дела, политическите затворници и гражданската солидарност започнаха да изкарват хората от контрола на „канибала“.

Гражданската солидарност, която надхвърли кръга на политическите активисти и обхвана професионални общности от всякакви ивици и калибри, със сигурност започна да се възприема от Путин като огромна заплаха за него лично. Той се страхува от заплахи, винаги се опитва да ги парира и винаги прави отстъпки.

Миналото лято по делата на Павел Устинов и Иван Голунов също, разбира се, проработи само обществената кампания. Случаят с Андрей Баршай в този смисъл е химически чист лабораторен експеримент. Никой в този обществен дебат не застана зад Симонян, Венедиктов, Касамара, Бадамшин и други, те нямат медиатор зад себе си, докато Баршай е на свобода. Само и единствено заради солидарността и колективните политически действия на много хора.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




И това е разбираемо защо това работи. Защо тичането на Маргарита Симонян не решава нищо, но колективните писма и единичните пикети работят. Путин знае, че на Симонян плащат за всяка дума, която казва. Защо трябва да обръща внимание на думите й?

Не Маргарита Симонян определя кой е невинен. А скромният журналист на Медиазон (и всички, които правят дарения за Медиазон), неизвестеният самотен протестиращ (и всички, които не го подминаха,а спряха и зададоха въпрос), неназования вносител на петицията (и всички, които харесаха или споделиха подписката, дори и с думите „въпреки че това е безнадеждно …“), всеки от тях и всички заедно. От безброй миниатюрни политически акции едно голямо нещо се събра и вятърът започва да духа в другата посока.

Засега това не е силна вълна на промяна, разбира се. Осъдените в „Сети“ седят с чудовищни срокове (съвсем сигурни, че могат да бъдат извадени от ареста наистина). Продължават да бъдат в ареста 11 души за „аферата в Москва“. „Разследването“ на безумното „дело на ФБК“ продължава.

Дори и с Баршай. Да, изкараха го и го изолираха. Но прокурорът от името на Руската федерация поиска 3,5 години реалено лишаване от свобода заради неговата емпатия, заради гражданска му смелост, за смелостта да се застъпиш за човек, които е бил пребит нечовешки. В името на Руската федерация беше постулирано, че всички тези качества трябва да бъдат наказани с продължително лишаване от свобода.

Това е реално и събитията от последните седмици и месеци ни дават ясна рецепта как да постигнем това, какво работи и какво не работи, какво и как да го направим.

Коментар на АА

Развитията в руската столица са индикатор на процеси, които се развиват паралелно на официалната хроника, която отразява само политическите инициативи на Путин покрай конституционните промени. Действително умението на различни по възгледи руснаци да се обединяват около защитата на дейци на културата, на интелектуалци, които са репресирани от властите, произведе знакови акции и победи. В същото време принуди режима да разкрие най-грозната си страна, като усилва репресиите извън пропорцията на закона и контекста на времето. А това издава нервност и страх и дава надежда, че нещо в Русия се променя – бавно, незабележимо, но неотвратимо.

* https://rusmonitor.com/leonid-volkov-grazhdanskaya-solidarnost-stala-vosprinimatsya-putinym-kak-ogromnaya-ugroza-dlya-nego-lichno.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *