АкцентБългария

Tass.ru: Радев и Путин обсъдиха цените на газа за България

(Дез)информация/Анализи

Руският президент Владимир Путин и българският президент Румен Радев в телефонен разговор обсъдиха съвместни проекти в енергийния сектор, преди всичко цената на руския газ за България. Разговорът е иницииран от българска страна, съобщиха от пресслужбата на президента на България във вторник.

„Надявам се, че благодарение на политическата воля, проявена от двете страни, ще бъдат постигнати взаимно изгодни цени и условия за доставката на природен газ от Русия за България“,  е казал Радев в разговор с руския си колега, се казва в съобщението.

Радев изрази задоволство, че разговорът му с президента на Русия, който се проведе по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург през юни, „е дал силен тласък“ на решението на този въпрос.

Главата на българската държава потвърди участието си в тържествата в Москва на 9 май 2020 г., посветени на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война. Радев отбеляза, че четири хиляди българи са участвали във Втората световна война, допринасяйки за победата над фашизма. Той също така предложи покани за участие в честванията на Деня на победата в Москва да бъдат изпратени и на българските ветерани.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

В последните изяви на президента Радев той набляга на необходимостта от предоговаряне на доставките на природен газ от Русия, понижаване на цените и подобряване на условията. Тази тема устойчиво присъства и не е трудно да се разбере защо.

Първо, преговорите между Булгаргаз и Газпром до този момент не са произвели резултат. Румен Радев даде да се разбере, че липсата на напредък не е по вина на руската страна.

Второ, медийните фойерверки на ръководството на Булгаргаз не могат да заместят факта на изключително скъпия руски газ, който ощетява потребителите и заплашва Булгаргаз и Газпром , доколкото са силно взаимно свързани със значителни загуби на пазарен дял. А това притеснява всеки проруски политик у нас.

Румен Радев просто предупреждава Путин, че без договор и конкурентни цени делът на Газпром ще се срине до 50 процента, както говори министър Петкова.

В същото време Борисов изглежда избягва да проведе този разговор с Путин, тъй като веднага в него ще се включи темата за „напредъка“ по Турски поток, където българския премиер ще се наложи отново да обещава повече отколкото може да изпълни.

Това обяснява и нервността на енергийния министър, която се опита да неглижира ролята на Румен Радев за евентуални позитивни промени в договора за доставка с Газпром, като отбеляза че всичко се върши от Булгаргаз и нейното министерство.

Но отсъствието на реален резултат и разтварящата се ножица на цените между цените на Газпром и на европейските борси, поставя и Борисов и правителството в невъзможност да представят активността на Радев като популизъм и парадност.

* https://tass.ru/ekonomika/7790755

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *