Светът

BGR.NEWS-FRONT.INFO: В ЛНР руският език е признат за единственият държавен език

(Дез)информация/Анализи

Депутатите от Народния съвет на Луганската народна република признаха руския език за единствен държавен език по време на гласуването. Това съобщи Интерфакс.

Отбелязва се, че приемането на съответния закон е било подкрепено от 42 от присъстващите 43 депутати на пленарната сесия на местния парламент.

«Държавният език на Луганската народна република е руският език», се казва в текста на закона.

По-рано в ЛНР за държавен език беше признат украинският.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Въпреки че това решение няма правна сила, доколкото определянето на език на определена територия не е в правомощията на съответната област, този акт на местния законодателен орган е просто напомняне на Москва, че тя държи козовете и самоопределението на Луганск и Донбас не само въпрос на нейно желание, но и предмет на договаряне.

От гледна точна на вътрешната добавена стойност на този ход на Луганск, вън от съмнение е, че привържениците на Путин се стремят да вкарат нова доза патриотичен наркотик в навечерието на гласуването в конституционния референдум.

Но крайният ефект е спорен върху руските избиратели. Първо, защото все по-малка част от тях вярват в приказката за саможертвата в името на Родината, докато управляващия елит се шири в разкош. Второ, ефектът Крим почти изчезна и нови издания на същата тема, със сигурност ще доведат до пореден срив в жизнения стандарт на руските граждани.

Донбас и Луганск си остават типичен пример за отворена рана, полузамразен конфликт, с който Москва се опитва да играе и се договаря в рамките на Минските споразумения. Вероятно в МИД се преценили че това е начин да напомнят за Меркел и Макрон, че има работа за вършене, а Украйна и Зеленски не са достатъчно сговорчиви и че имат какво да губят.

https://bgr.news-front.info/2020/06/04/v-lnr-ruskiyat-ezik-e-priznat-za-edinstveniya-drzhaven-ezik/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *