АкцентСветът

Vedomosti.ru: Путин одобри списък с условия за използването на ядрено оръжие

(Дез)информация/Анализи

На 2 юни президентът Владимир Путин одобри „Основите на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране“ с указ. Критериите за използване на ядрени оръжия от Русия не са се променили в сравнение с утвърдената през 2010 г. военна доктрина: Москва може да ги използва в отговор на атака срещу нея или нейните съюзници с използването на ядрени оръжия или други оръжия за масово унищожение или в случай на агресия с конвенционални оръжия, ако „ самото съществуване на държавата е застрашено. „

Преди това не е бил публикуван документ за основите на политиката за ядрено възпиране. През 2010 г., когато военната доктрина беше одобрена в указ на президента Дмитрий Медведев, беше споменат документ с това име, но остана закрит. Документът описва условията, „определящи възможността за използване на ядрено оръжие“: това е получаването на достоверна информация за изстрелването на балистични ракети, атакуващи Русия и нейните съюзници; вражеска употреба на ядрени и други оръжия за масово унищожение.

Освен това, за първи път в официален документ се изброяват опасностите, по отношение на които се прилага ядрено възпиране. Това е натрупването на групи с превозни средства за ядрено оръжие близо до границите на Русия и неговите съюзници; разполагане на ПВО,  ракетите със среден и по-малък обсег на действие, високоточните неядрени и хиперзвукови оръжия, ударни дронове и насочени енергийни оръжия (бойни лазери), от държави, които смятат Русия за противник. Политиката на възпиране е насочена и срещу разполагането на система за противоракетна отбрана в космическото пространство, наличието на ядрени оръжия и средства за тяхното доставяне от държавите, неконтролираното разпространение на ядрено оръжие и неговото разполагане и разполагането на неговите превозни средства на територията на неядрени държави.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Принципите на ядреното възпиране са приемствеността, адаптивността към заплахите, рационалността на изграждането на сили за ядрено възпиране, постоянният надзор от тяхна страна и централизирането на управлението. Освен това трябва да се поддържа несигурност за потенциаления противник по отношение на мащаба, времето и мястото на използване на ядрените сили за възпиране.

Според Дмитрий Стефанович, изследовател в ИМЭМО РАН, никога досега не е имало такъв подробен документ и публикуването му може да бъде оценено положително: това позволява съществено обсъждане на руската ядрена доктрина. Едва ли е възможно да се свърже пряко, публикуването на документа с очаквания крах на опитите за удължаване на стратегическия договор за ядрено оръжие СНВ-3, каза експертът. По-скоро роля играе фактът, че през последните години са публикувани много американски документи с подобно съдържание и въпреки че те са били обстойно критикувани в Русия, Москва не е представила подобен документ в отговор, обяснява Стефанович.

Опасностите, пред които трябва да устои възпирането, може да се считат не като директен списък на целите за руските ядрени оръжия, а за декларация за това, към какво могат да бъдат насочени в случай на влошаване на ситуацията, смята експертът. Страните не са пряко посочени никъде, въпреки че е логично да се заключи, че сред тях са държави от НАТО, които считат Русия за противник. Въпреки това възниква неяснота по отношение на Китай, който като основна ядрена сила вероятно трябва да бъде взет предвид при планирането, но не се обявява за противник на Русия, посочва Стефанович.

На първо място трябва да се отбележи, че публикуването на такива важни доктринални документи в Русия е много рядко и поради това предизвиква голям интерес в чужбина, тъй като се възприема като важен сигнал, казва експертът на Руския съвет по външни работи Александър Ермаков. Сега, на фона на острата ситуация в областта на контрола над оръжията и в стратегическата стабилност, това вероятно ще бъде възприето като демонстрация на важността на ядрената тема за Русия.

Клауза 4 от „Основите“, в която се казва, че една от целите на ядреното възпиране е „да се предотврати ескалацията на военните действия и те да се прекратят при условия, приемливи за Русия“, ясно ще привлече вниманието, продължава Ермаков. Това ще бъде недвусмислено повдигнато от западните поддръжници на концепцията, че Русия има доктрината за „ескалация за деескалация“, тоест осъществяване на ядрен удар за прекратяване на войната с конвенционални средства, казва експертът.

Важно е, че списъкът на основните опасности на първо място посочва натрупването на общи сили с ядрени оръжия по нашите граници, разполагането на противоракетна отбрана и ракети със среден и малък обсег на действие: това е пряко указание, че Русия вижда основната опасност в САЩ, обяснява Ермаков.

Точка 14 вероятно ще се тълкува като разглеждаща съюзниците на САЩ като потенциални цели за ядрени оръжия, ако те активно „канят“ американските военни, включително онези с неядрен потенциал, смята експертът.

Ключовият момент за условията за използване на ядрено оръжие остана непроменен, но това едва ли ще бъде забелязано спрямо останалите, предполага Ермаков. Алинея „а” от параграф 19 също е важна, което говори за възможността Русия да премине към политика за контраатака, тоест контраатака, без да чака 100% потвърждение под формата на вече пристигнали бойни глави, обяснява експертът.

По-рано се предполагаше, че СССР и Русия все още се придържат към концепцията за възмездие. Но тук авторите на „Основи“ може би намекват за принудителна промяна в тази политика поради развитието на противоракетната отбрана и средствата за атака върху ядрените сили към политика за противодействие, което е по-опасно от гледна точка на грешките в системата за предупреждение за ракетни атаки, заключава Ермаков.

Коментар на АА

Този документ предизвика основателен интерес сред експертите, но не представлява нищо съществено ново от гледна точка на принципите на използване на ядрено оръжие от Русия  в утвърдената през 2010 година военна доктрина.

Главната задача на подробния документ, който дава подробности за критериите по които ще се вземат решение за евентуално употреба на ядрено оръжие е да разшири спектъра от случаи, които са в граничната или сива зона на обществените възприятия, като се изпрати пропагандно послание до неядрените членове на НАТО – вие сте потенциална цел на ответен удар или на такъв при който ние преценим че сме непосредствено застрашени.

При това забележете това касае не само разполагането на ядрено оръжие на НАТО на територията на неядрени страни от съюза, но и на неядрено такова, но което представлява стратегическа заплаха – примерно на противоракетни щитове.

Тъй като е много вероятно тази доктрина да се използва за нагнетяване на страх в обществото на неядрени страни членки на НАТО да поясним още веднъж – концепцията за взаимно гарантираното унищожение не предполага разлика между ядрени и неядрени държави по отношение на щетите и целите на ядреното оръжие. Стратегията на НАТО в същото време също предполага ядрен ответен удар при силно наклоняване на везните при конвенционалните баланси при битки.

https://www.vedomosti.ru/politics/articles/2020/06/02/831728-putin-utverdil-spisok-opasnostei?utm_campaign=glavnoezaden03062020&utm_medium=email&utm_source=newsletter

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *