Rossaprimavera.ru: Руският посланик поиска извинение от сръбския вестник „Блиц“

(Дез)информация/Анализи

Руският посланик в Сърбия Александър Ботан-Харченко на 3 юни , в отворено писмо, публикувано от пресслужбата на руското посолство изпрати искане за извинение за статията,в която са отправени обвинения в адрес на „Росотрудничество“ пред сръбския вестник „Блиц.

Дипломатът отбелязва, че е бил много неприятно изненадан от статията „Путин назначава Примаков за да раздели Сърбия и ЕС“, публикувана във вестник „Блиц“.

„Трябва да призная, че степента на обоснованост на редица твърдения в този текст изобщо не съответства на принципите на честната журналистика. Клеветните изявления, свързани с политиката на Русия към Сърбия, нямат връзка с реалността “, пише в писмото Ботан-Харченко.

Ръководителят на руската дипломатическа мисия отбелязва, че обвинението, че „Росотрудничество“, „използва пари за финансиране на демонстрации в страни по света, където руските интереси са застрашени“ не е оправдано. Няма доказателства в подкрепа на тази измислица, подчертава посланикът. В същото време той изтъква, че всички данни за дейността на „Россотрудничество“, включително финансовите, са публично достъпни на официалния уебсайт на агенцията.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
„Като се има предвид, че лъжливата информация, публикувана от БЛИЦ, хвърля сянка върху отношенията между нашите страни и народи, очаквам да получим официално опровержение със съответно извинение“, обобщи Ботан-Харченко.

Коментар на АА

Не е обичайна практика пряката кореспонденция между дипломатическо представителство и медия, особено с искания за извинения. Видяхме че и в случая с посланик Макаров и писмото му до кмета на район „Лозенец“ руските висши дипломати изпълняват указания да бъдат по-агресивни и по-настъпателни в отстояване на интересите на страната.

Писмото до БЛИЦ на посланик Александър Боцан-Харченско (не правете аналогия с нашия БЛИЦ), касае да опровергае тезата, че Русия е поставило още по времето на Примаков условието или с Запада и с Русия, а Россотрудничество е финансирал протести в различни страни, но използваната аргументация е повече от слаба с препратката към сайта на организацията като източник на информация за дейността.

Россотрудничество, Агенцията за руска диаспора в чужбина и мрежата от руско-културно информационни центрове допълват мрежата от дипломатически представителства чрез която се реализират различни аспекти на руската външна политика зад граница.

Руският посланик в Сърбия реагира болезнено защото неговата задача е Сърбия да бъде удържана в сферата на влияние на Русия и дейността на независими сръбски медии, поставят под опасност тази матрица.

А Сърбия е последната опора на Москва в региона.

https://rossaprimavera.ru/news/c7ff63ea

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *