АкцентРегионът

Echo.msk.ru: Русия напуска Балканите завинаги

(Дез)информация/Анализи

Личната атака на официалния представител на външното министерство Захарова срещу Сърбия и президента на страната Вучич, който неудобно седи на стол пред Тръмп в Белия дом, е интересна, може би, само защото научихме от отговора на сръбската страна, че Путин е накарал президента Вучич да чака час и половина за срещата.

Въпросът обаче е друг. Вучич дойде във Вашингтон и чрез посредничене на Тръмп сключи икономическа сделка с Косово. Нека да видим какво ще излезе от това в крайна сметка, но във всеки случай е направена стъпка напред към нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово.

Русия не е в този процес.

Защо?

Вероятно не само поради причината, че влиянието и възможностите на САЩ са много по-големи от тези на Русия. Очевидно има и друго обстоятелство. Уреждането на отношенията между Сърбия и Косово, евентуалното бъдещо признаване на независимостта на Косово от Сърбия, ще ускори влизането на Сърбия в Европейския съюз.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




В този случай влиянието на Москва на Балканите (както го виждат хората на Путин днес) най-накрая ще приключи. Кремъл не знае как да гради политика си със страни, които имат исторически добри отношения с Русия (България), но са влезли в обединена Европа.

Междувременно краят на историята е ясен – Сърбия ще бъде в Европейския съюз. Тя няма друга алтернатива, нейните стремежи са разбираеми. Русия няма какво да предложи, няма друг модел и възможности. Освен това корумпирана бандитска държава не може да бъде алтернатива на ЕС.

Поставяне на прът в спиците на колелата, издуване на бузите и прахосване на пари в опит да се осуети това, което ще се случи така или иначе, да попречи на напредъка и да бъде загърбена – ​​такава е текущата роля и перспектива на Русия в отношенията й със Сърбия и нейното движение в ЕС.

Няма друг начин за управляващите в Русия, но те несъмнено ще продължат да се опитват да завъртят Земята в другата посока.

Коментар на АА

Въпреки че случаят, според сръбското външно министерство темата скоропостижно е затворена, Белград остана неприятно изненадан от атаката на Захарова срещу сръбския президент. Да припомним, че Вучич специално информира руското ръководство за преговорите си с Косово при посредничеството на президента Тръмп. Нещо повече, в Москва дадоха да се разбере, че това е скрит начин да се подпомогне американския президент във време, в което изостава в президентската надпревара и това е санкционирано лично от Путин.

Трудно е да се предположи, че говорител на руското външно министерство, ще атакува сръбския държавен глава на своя глава. Не само поради несъответствие на ранговете, но и поради изключителното значение на Сърбия като последния останал център на влияние на Москва на Балканите.

При всички случаи решението за унизителната и ехидна бележка е взето на ниво Лавров, но фактът че темата бързо се затваря, означава че Кремъл не може да рискува да отчужди Вучич и така да ускори излизането си от целия регион.

Няма съмнение, че проработването на това споразумение и взаимното признаване между Косово и Сърбия, се смята за недопустимо от Русия и че тя ще мобилизира сили за да го провали. Отвореният характер на конфликта е в нейна полза.

https://echo.msk.ru/blog/serpompo2018/2704771-echo/?fbclid=IwAR0j5yVqoB5OSkK3Ne4jljZxsVC_g17_3RtfUPKrnSMZcYHQ5SBpktgCtkI

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *