АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Не приемайте, че намаляването на цените на природния газ означва край на енергийната криза в Европа

Dec 29, 2022, Isis Almeida and Vanessa Dezem, Bloomberg News

Аналогов газомер пред дома на клиент в Данбъри, Обединеното кралство, на 21 октомври 2021 г. Европейските цени на енергията скочиха до нови рекорди, на фона на влошаващите се страхове относно доставките, като фючърсите за природен газ в Обединеното кралство надхвърлиха прага от 300 пенса на терм за първи път изобщо.

Не позволявайте на скорошния срив на европейските цени на природния газ да ви заблуди. Енергийната криза през 2021 г. ще продължи години.

Това е, на което залагат търговците на фючърси, като през последната седмица на декември м.г. спот цените паднаха много повече от форуърдните договори. Мащабът на ходовете сигнализира, че флотилията от товари от втечнен природен газ, които се отправят към Европа, ще осигури само краткосрочно облекчение, а цените все още ще бъдат скъпи до март 2023 г.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Европа е изправена пред енергийна криза, като Русия ограничава доставките и ядрените прекъсвания във Франция натоварват електропреносните мрежи през най-студените месеци на годината. Докато засега повече товари спират в Европа, съдбата на пазара все още зависи от одобрението на спорния газопровод Северен поток 2, за който президентът Владимир Путин казва, че може да помогне за охлаждането на тазгодишното 400% повишение на цените.

„Проблемът с газа в Европа може да не изчезне следващата година“, каза Андрю Хил, ръководител на европейския газов анализ в BloombergNEF, в скорошен доклад. „Геополитическите проблеми и остротата на отношенията с Русия, особено около газопровода Северен поток 2, ще увеличат възможностите на Русия да ограничи потоците към Европа през първата половина на годината, а потенциално и много по-дълго“.

Спот цените на газа паднаха с почти 40% през последната седмица, докато загубите по форуърдни договори бяха ограничени до около 30%.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *