АкцентСветът

Как Starlink на Елон Мъск беше тестван в Украйна

Photo credit: https://twitter.com/FedorovMykhailo

Бързоразвиващите се спътникови широколентови услуги се оказват решаващи по време на война и други извънредни ситуации.

Foreign Policy

„Услугата Starlink вече е активна в Украйна. Още терминали са на път.“ С един-единствен туит на 26 февруари милиардерът Илон Мъск – главен изпълнителен директор и основател на SpaceX, която стартира сателитната интернет услуга през 2020 г. – обяви завръщането на широколентовата връзка за пренос на данни в попадналите в информационен мрак части на размирната страна. Геополитиката рядко е толкова повлияна от бизнеса: За разкъсваната от войната Украйна Starlink се превърна в спасителна информационна линия, която поддържа връзка с болниците и служи за връзка с безпилотни самолети, насочващи артилерийски удари срещу руските сили. Украинските сили за въздушно разузнаване използват Starlink, за да се свържат директно с дронове, които са унищожили множество руски танкове, мобилни командни центрове и други военни превозни средства. Киев е предоставил терминали и на училища, пожарни служби и общински администрации. По данни на украинското Министерство на здравеопазването до края на март 590 болници и клиники са получили терминали Starlink, които им помагат да запазят връзка по време на боевете.

Министърът на цифровата трансформация на Украйна Михайло Федоров съобщи, че в момента в Украйна работят над 10 000 терминала Starlink, според NBC. За разлика от кулите за пренос на мобилни телефони, сателитните чинии, използвани от украинските сили за приемане на Starlink, са малки – около 23 инча широки – и лесно се преместват, за да избегнат откриване и ответни действия. Украински войник, идентифициран като Дима – фамилното му име не се съобщава – разказва на журналиста Дейвид Патрикаракос: „Starlink е това, което промени войната в полза на Украйна. Русия се опита да взриви всичките ни комуникации. Сега не могат. Starlink работи под огъня на Катюши, под артилерийски огън. Той работи дори в Мариупол.“

Терминалите също така са устойчиви и адаптивни. Както пише Федоров в Туитър, без Starlink „нямаше да е възможно да възстановим 10 [километра] кабелна връзка между селата в Черниговска област след сериозни сражения толкова бързо“. Когато Русия прибягваше до електронни контрамерки, Starlink просто изтласкваше софтуерни актуализации, за да ги неутрализира, според Дейв Тремпър, директор на отдела за електронна война в Службата на министъра на отбраната на САЩ. Темпър заяви, че скоростта, с която Старлинк е противодействал на атаката, е била „главозамайваща“. Подобна работа с критично значение за мисията не се ограничава само до Украйна. През декември 2021 г., когато поредица от мощни торнада прекъснаха интернет връзката в редица малки общини в Западен Кентъки, загубената услуга затрудни усилията за реагиране при извънредни ситуации. Starlink изпрати техници и чинии, които осигуриха спешна свързаност в рамките на 24 часа.

Въздействието на новите спътникови съзвездия в ниска околоземна орбита (LEO), като Starlink, за осигуряване на широколентов интернет се простира далеч отвъд военните зони и природните бедствия. В Съединените щати например 19 милиона американци – 6 % от населението – нямат достъп до широколентов интернет, като много от тях са в слабо населени селски райони. Въпреки че безжичните клетъчни мрежи 5G могат значително да подобрят достъпа до данни за милиони хора по света, те имат ограничен обхват. Отвъд гъсто населените региони 5G ще остави много тъмни петна. Без правителствени субсидии въвеждането на наземен широколентов достъп до отдалечените селски райони е скъпо. Но спътниковият широколентов достъп също не е безплатен. За повечето американци, живеещи в селски райони – да не говорим за хората в развиващите се страни – Starlink е прекалено скъп, като таксува 599 долара за инсталиране и допълнителни 110 долара на месец за основния план. (Противно на твърденията на SpaceX, правителството на САЩ заплаща значителна част от терминалите Starlink, изпратени в Украйна, а компанията дарява останалата част, в допълнение към използването на самата услуга.)

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Спътниково съзвездие, наброяващо хиляди, е също така по-устойчиво и по-трудно за блокиране.

Междувременно разходите за изстрелване на спътник са спаднали рязко благодарение на засилената конкуренция и иновациите. Със своята ракета Falcon 9 SpaceX намали разходите за космически превоз до 2600 долара на килограм, което е спад с три четвърти в сравнение с приблизително 10 000 долара на килограм преди 20 години. (Теглото на сателитите варира в широки граници, като типичният микросателит Starlink тежи 227 килограма или около 500 килограма). Това стана възможно отчасти благодарение на възможността на компанията да използва повторно ускорителната степен на ракетата. Следващото поколение ракети на SpaceX, Heavy, намалява разходите още повече – до 1500 долара на килограм. Освен SpaceX и конкурентната компания Blue Origin на плутократа Джеф Безос, няколко други компании също изграждат системи за изстрелване на ракети, предназначени да бъдат по-достъпни и по-лесни за по-често изстрелване. Това създава възможност за постоянен поток от изстрелвания на ракети. Въз основа на тази визия Мъск обяви, че иска да изведе в орбита 42 000 сателита Starlink.

Докато Мъск е в центъра на вниманието, конкуренти също планират сателитни интернет услуги. В началото на април Amazon обяви, че е осигурил капацитет за превоз на товари на 83 изстрелвания на ракети в рамките на проекта Kuiper – собствена инициатива на Amazon за предоставяне на глобален широколентов интернет чрез сателит. Това е най-голямата търговска поръчка за услуги по изстрелване в историята. Amazon ще се конкурира пряко със Starlink и в по-малка степен с OneWeb, друг сателитен оператор, който извежда в орбита голяма флотилия. Ако тези трима оператори успеят да постигнат почти пълно покритие на сателитния широколентов достъп, това ще направи възможен високоскоростния достъп до данни от почти всяко място на Земята по всяко време. Все още обаче не е ясно дали разходите в крайна сметка ще намалеят дотолкова, че сателитният широколентов достъп да стане достъпен за масите. Добрата новина обаче е, че индийски телекомуникационни компании като Reliance Jio навлизат в играта, което прави конкуренцията глобална.

Разбира се, сателитните комуникации за данни не са нещо ново. Правителството на САЩ отдавна е сключило договори със сателитни оператори, като Viasat, за сигурна връзка на терен. Но цената на тази услуга традиционно е висока, а честотната лента и капацитетът са сравнително ниски. Очаква се новото поколение доставчици на спътникови широколентови услуги да предложат много по-високи скорости на същата или по-ниска цена, а спътниците на LEO предлагат възможности за латентност, които съперничат на наземните широколентови услуги за всичко, с изключение на най-бързите оптични или кабелни връзки.

LEO спътниците обаче имат редица недостатъци: Те създават светлинно замърсяване, което пречи на наблюденията на астрономите, а ниският им ъгъл на орбита може да доведе до по-честа загуба на връзка с услугата. Сегашното поколение изисква наземни станции и приемни антени на покрива (въпреки че в един момент сателитите трябва да могат да предават данни директно към и от смартфони, лаптопи или други системи). А десетките хиляди сателити, предвидени от множество оператори, ще създадат нов т.нар. космически боклук, тъй като някои сателити ще се повредят, ще се блъснат един в друг (само Starlink вече е причина за повечето близки сбивания със сателити) или ще излязат от употреба по друг начин – например когато нови системи не успеят да донесат печалба.

От друга страна, сателитните връзки ще продължат да работят независимо от условията на Земята. В Калифорния например горските пожари спряха широколентовия достъп за продължителни периоди в някои райони около Сан Франциско поради многодневни прекъсвания на електрозахранването. Резервните генератори на клетъчните кули работят само няколко часа, а кабелната широколентова инфраструктура зависи от електричеството. Това става изключително важно, когато 6 от 10 американски работници, чиято работа може да се извършва дистанционно, продължават да работят от дома си през цялото време или през част от него. Спътниковото съзвездие, наброяващо хиляди, също е по-устойчиво и по-трудно за блокиране.

Starlink, Project Kuiper и OneWeb ще предизвикат досегашните доставчици на телекомуникационни услуги. В по-голямата част от Съединените щати, например, клиентите имат избор само от два наземни доставчика на широколентов достъп, значителна част от американците имат достъп само до един доставчик на широколентов достъп, а разходите за широколентов достъп са високи по световните стандарти. В голяма част от развиващите се страни широколентовият достъп е спорадичен, а покритието на безжичните мрежи за пренос на данни е недостатъчно.

За авторитарните режими контролът върху данните и информацията е от решаващо значение за запазване на властта. Не е изненадващо, че Китай обяви свой собствен, спонсориран от държавата план за изграждане и изстрелване на съзвездие от 13 000 спътника на ниска орбита с помощта на нова версия на ракетата Long March 8 за многократна употреба. И вероятно ще ограничи използването на чуждестранни сателитни мрежи от китайските граждани, за да поддържа Великата защитна стена. Но LEO сателитите ще се окажат най-голямото изпитание за авторитарните ограничения. Блокирането на връзката за данни от десетки хиляди сателити в небето е много по-голямо предизвикателство, отколкото блокирането на големите тръби за данни по границите на държавите. Освен това китайските граждани биха могли да получат достъп до LEO сателити, работещи извън въздушното пространство на Китай; опитите на китайските власти да блокират всички LEO сателити за широколентов достъп, достъпни за гражданите на страната, биха могли да блокират и достъпа на жителите на съседни страни, като Индия или Русия. Свалянето на некитайски спътници по време на движението им в региона рискува да предизвика верижна реакция, да не говорим за облаци от отломки, които биха унищожили много непреднамерени цели.

Непрекъснатият поток от ужасяващи снимки и видеоклипове от зоната на военните действия в Украйна засили натиска върху западните правителства да доставят оръжия и да засилят санкциите. В много региони на Украйна услугата Starlink е това, което позволява на хората на място да продължат да споделят информация и да публикуват в Twitter и TikTok. Макар че Русия може да печели информационната война в собствените си граници, тя категорично е загубила войната за контрол на разказа отвъд тях. В Китай опитите за идентифициране и преследване на хора, които имат достъп до широколентов достъп до LEO, за да заобиколят Великата защитна стена, ще бъдат трудни и вероятно безрезултатни. Бъдещите информационни войни ще се окажат още по-голямо предизвикателство за репресивните режими, които се опитват да спрат гражданите си да споделят информация.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *