АкцентАлтернативата-анализи

Популизмът на коалиция „Газпром“ гарантира нови рекорди в инфлацията. Идва и кабинет Беров в служебен вариант

Ако си мислите, че само цените на енергията, горивата и продоволствените стоки отприщват инфлацията, дълбоко се лъжете. Когато търсите обяснение защо във валутен борд инфлацията у нас е значително над средноевропейската от 8 процента, то потърсете отговора у политиците и особено от популистите.

Не забравяйте и за огромния дял на сива икономика, която ще бъде усилена от новите бюджетни харчове.

Надпреварата в популизъм, която демонстрира новата коалиция „Газпром“ на заседанията на бюджетната комисия и в пленарна зала, наливането без кръчмар на нови милиарди в населението, в администрация, общини и поръчки, означава само едно – не чакайте скорошно обуздаване на инфлацията у нас. Новата коалиция на силните, просто напомни бюджета, който служебното правителство на Радев трябва да раздава за да им осигури изборна победа.

По-безотговорна политика от уж системни партии никой не е очаквал. Повишаването на доходите на потребителите ще форсира очакванията за инфлация още по-високо, но у нас нямаме централна банка, която да обуздава инфлацията с парична и кредитна политика. А бюджетната политика е силно проинфлационна.

Да имаме дисциплината на валутния борд, но новата коалиция „Газпром“ на практика отстрани задръжките на правителството при определяне на разумното в бюджета и започна да надува предизборно доходите на своите избиратели, дори извън нуждите за компенсация на кризата. Де факто купуват гласове, а хартиените бюлетини само ще удостоверят фалшифицираните успехи.

Всичко това се случва във време, в което „новите силни“ в Парламента не спряха да бомбардират правителството с обвинение, че е допуснало свръхвисока инфлация. Обърнете внимание, повечето пари няма да отидат в икономиката, за да генерират повече растеж – стоки и услуги, а ще се налеят хеликоптерни пари в потребление и в печелившите от кризата.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Напротив, когато инфлацията е три пъти по голяма от икономическия растеж, имаме обедняване и стагнация /независимо от номиналните проценти растеж/. Колкото повече пари се наливат през бюджета не като инвестиции, а като потребление, срещу което стоят същото или по-малко количество стоки и услуги, толкова по-вероятно е инфлацията неизбежно да пробие покрива.

Асен Василев беше хиляди пъти прав като им каза, че философията на това наддаване по популизъм е „бедните да го духат“. Тук цинизмът в словото, дори не стига до пеша на цинизма в действията на лицемерите, които критикуваха финансовия министър за това негово откровение.

В изследване на Голдмън Сакс, което предстои да бъде публикувано, инвестиционната банка намира пряка връзка между политическите реклами и популизма преди и по време на избори и очакванията на избирателите за самогенерираща се потребителската инфлация. Когато инфлацията е на пределни и рекордни равнища, лекуването и чрез пари и популизъм създава дългосрочни структурни дисбаланси със сигурен изход – масово обедняване и нисък растеж.

Защо ви го казвам?

Инфлация по време на криза е достатъчно значим проблем и границата между разумната /за да компенсираш щети за най-уязвимите от кризата/ и популистката /да спечелиш гласовете на уплашените/ е прекалено тънка и според мен у нас вече е премината.

Политическата класа у нас е тотално разделена между преразпределителите и ощетените, и неспособността да се върнем към здравия разум, може да възпроизведе кошмарите от 90-те години. Още повече, коалицията „Газпром“ не може да възпроизведе нищо друго освен нов „експертен“ кабинет тип Беров. Независимо от все още ниските нива на дълг към БВП, но при текущите нива на корупция ние де факто не можем да използваме рационално капиталовите инвестиции в бюджета, в това число и евросредствата, което ограничава растежните ни способности само до това, което частния сектор може да генерира. Обратно, наливането на пари през популистки мерки, създава предпоставки за по-високи нива на корупция и видимост за краткосрочно благоденствие, но компрометира дългосрочния потенциал на икономиката и бюджета да растат и произвеждат богатство и сигурност.

Ето защо не толкова пазарната инфлация е опасна нас, а политическата част от нея, която е индуцирана от популистки политики и политици, каквито видяхме в изобилие през тази седмица при актуализацията на бюджета.

Знайте, популистите винаги ви обират.

Илиян Василев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *