АкцентБългария

Временните намеси на държавата в икономиката обикновено не са временни

Дори в най-добрия случай ПП, ДБ и БСП да успеят да съберат 121 гласа, подобно крехко мнозинство едва ли би гарантирало стабилно правителство. При други варианти не се вижда и ясна конфигурация, по която поема властта, коментира за Алтернативата икономистът Георги Ганев.
Инфлацията не касае бюджетното здраве, а бюджетите на самите домакинства. Има признаци, че в идните месеции тя ще започне да спада като годишно нарастване. Възможен лош сценарий обаче е да я заменим с рецесия, смята той.
Електричество, поради факта, че си го произвеждаме сами и в достатъчни количества при това не от газ, а от ядрено гориво и въглища, със сигурност ще има. А Столична топлофикация дори и евентуално да закъса, винаги може да мине временно на мазут.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





В качеството си на посредник Булгаргаз трябва да е в безспирен процес на търсене на доставки, трасета, слотове, танкери и количества газ, дори дългосрочни договори да липсват. Още при съставянето на парламент трябва да се потърси отговорност от служебното правителство за забавянето при организиране на търговете.
Обикновено временните намеси на държавата в икономиката почти никога не са временни. Дори най-добронамерените и най-благородни намеси, макар и при най-екстремни обстоятвлства, каквото е войната, повече вредят, отколкото да помагат.
Нивото на разочарование от българските предприемачески организации е изключително голямо, а те дори се опитват да влияят ввърху геополитическата ориентация на страната. Те прескачат правомощията си, а зад всичко това стои предприемаческа немощ.
За да се депутинизира българската политика е необходимо най-вече да се преустанови всякакво сътрудничество с Газпром. България може да доставя през някой, който купува от Газпром, стига той да носи отговорност и да отговаря за последствията при спиране на доставките. Възползвайки се от статута си “златна акция” българската Лукойл би могла да се отдели от тоталната доминация на Кремъл. Незабавно трябва да се промени съставът и поведението на КЗК, защото тя продължава да търси картел там, където има монопол.
Държавата ни чрез тестове трябва да пресее служителите си в службите за сигурност, така че те да декларират лоялността си към София, а не към Кремъл. Броят на отпадналите със сигурност би ни изненадал.
Москва определено харчи политически пари, за да влияе на българския обществено-политически живот.
Скептичен съм от една страна, че ще има над 121 гласа за съставяне на коалиция и от друга – че ще намерим златното сечение с колегите от БСП за решително приобщаване на страната ни към западната европейска цивилизация. А що се отнася до ГЕРБ, ще е изключително трудно да им повярваме, че не на думи, а на действие са против Кремъл, подчерта в заключение Ганев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *