АкцентБългария

Парламентарни избори 2022 година

Първи изводи. ГЕРБ печели и вероятността да състави правителство не е за пренебрегване, като с времето ще нараства. Разполага с достатъчно гласове, както за „открита поддръжка“ – ГЕРБ, ДПС, Български възход, така и за скрита поддръжка от Възраждане.

Малко вероятно е, обаче, бързо съставяне на правителство, защото за ГЕРБ е неизгодно сами да поемат цялата тежест, за това ще потърсят възможност за пробив при Демократична България. Има данни, че Христо Иванов е дал съгласие да се обсъдят възможности срещу гаранции за съдебна реформа. Отделен въпрос е доколко той може да убеди ДБ да приеме подадена ръка от ГЕРБ.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




ПП разчитат, че в опозиция ще могат да громят ГЕРБ и тези на власт, но забравят, че нямат контрол върху медиите и могат да бъдат маргинализирани. Както ГЕРБ маргинализираха БСП в опозиция. Ще им трябва по-ярко присъствие и активни позиции. Асен Василев и Кирил Петков имат подобен потенциал, но трябва по-широко ветрило от говорители.

При всички случаи вероятността от съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ е по-голяма от това да не бъде съставено, разбира се, с етикет „национална отговорност“ или „експертност“.

От гледна точка на политики – повече от същото от популизма на ГЕРБ, макар че, Борисов ще вземе мерки да не излизат публично случаите на корупция и сделки, като се затворят кранчетата на изтичане на информация. Много силен акцент на показния евроатлантизъм, на вербалната подкрепа за Украйна, на еврозона и всичко, което може да ускори отпускането на еврофондовете за България. Борисов си изпълни дълга към Путин, построи Турски поток, сега може да бъде дори „радикален“ атлантик, но само на думи или там където може да си купи индулгенцията с пари. Със сигурност ще получи някаква подкрепа от Европа и САЩ – вече прати хора във Вашингтон, пък и американския посланик тук подкрепя Борисов. Но е малко вероятно той да бъде премиер. Изборът на лице на кабинета е функция и на евентуални преговори с Демократична България, с БСП и с другите формации.

ДПС също ще са доволни, защото след години извън властта, сега имат шанс да сложат ръка върху ключови ресурсни министерства. За тях не е важно да имат министри, и заместници ги устройва, главното е да имат достъп до ресурс. Това е формулата Борисов-Пеевски.

Президентът Румен Радев ще продължава да влияе върху политическия процес не само през служебните правителства, но и през „своите“ партии – Български възход и новите договорености с ГЕРБ и ДПС.  Той ще подкрепи „национално отговорно“ правителство с мандата на ГЕРБ.

БСП също ще се опита да „преговаря“ за участие в правителство. Нинова започна вече да се дистанцира от ДБ и ПП, за да спаси поста си в БСП, ще търси договаряне с Борисов, с Радев ще бъде по-трудно.

В заключение, на външнополитическия фронт няма особена промяна от времената на Борисов – на думи атлантици, но винаги отчитащи и интересите на Русия, дори във войната. За съжаление в контекста на възможната радикална ескалация на ситуацията в Украйна и рязкото изостряне на конфронтацията между Запада и Русия, нетната полезна стойност на България като съюзник на ЕС и НАТО ще намалее, поради неизбежното снишаването на президент и правителство на ГЕРБ.   

Във вътрешната политика – повече популизъм, тъй като кризите са прекалено много и задълбочаващи се – извън възможностите на правителството да ги овладее. Повече програми за социално бедни, за подпомагане на индустрията, но най-вече с пари на Европа. И влизане в дълг, за да има финансови буфери, които Борисов и ГЕРБ да използват за купуване на спокойствие.

Вероятността от нови протестни вълни е голяма, особено в контекста на „безпринципните“ коалиции.

Въпреки, че не трябва да се подценява сплотеността на новите управляващи. Веднъж с власт, трудно ще я пуснат, най-вероятно е следващите общински избори да бъдат съчетани и с парламентарни, ако не и по-рано през пролетта на следващата година.  

Илиян Василев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *