Анализи & АлтернативиСветът

BGR.NEWS-FRONT.INFO: Грузинските пристанища се превръщат в платформа за корабите на НАТО

(Дез)информация/Анализи

На фона на ескалацията на напрежението в Близкия изток Грузия решава въпроса за законовото основание за военното присъствие на Северноатлантическия алианс в пристанищата на страната.

Това съобщи грузинската редакция на News Front.

Правителството на Грузия ще трябва да одобри процедурата за издаването на разрешения за влизането и рейда на корабите, плаващи под знамето на НАТО в териториалните води на страната до 26 март 2020 г. Направена е и поправка в «Закона за морското пространство на Грузия».

„Необходимо е предварително разрешение за влизането на чуждестранни кораби в пристанища и във вътрешните морски води на Грузия 30 дни преди пристигането, с изключение на случаите, предвидени в грузинското законодателство“, се казва в новата версия на член 11.

Според Закона „За държавната граница на Грузия” чуждестранен военен кораб трябва да поиска по дипломатическите канали от премиера на Грузия влизане в грузинските пристанища и вътрешните води не по-късно от един месец.

Министерството на вътрешните работи ще разгледа заявлението в рамките на една седмица и ще представи становище на министър-председателя на Грузия, който ще вземе решение в рамките на две седмици.

Коментар на АА

Публикациите в един от най-активните агенти на руската хибридна война са важен ориентир за безпокойствата на Русия. В този смисъл възможността за постоянно сътрудничество между НАТО и Грузия, включително чрез предоставянето на възможност за използване на нейната пристанищна инфраструктура нито са новина, нито пък трябва да изненадват когото и да било в Москва. Това не е първия случай, в който кораби на НАТО посещават грузински пристанища.  Само за тази година има поне 4тири случая за кратки посещения на натовски кораби.

Но чувствителността на Кремъл към дейността на НАТО във „вътрешното“ му Черно море е пословична.

Внушенията че едва ли не чрез промените в законодателство се създават предпоставки за военноморска база на НАТО или САЩ са класика в метода на истеризация на нормален факт, който се надува извън пропорции и след с него се плаши обществеността. А тя в процеса губи представа за какво в същност иде реч.

Да припомним, че кораби на руските ВМС ползват пристанищна инфраструктура в страни членки на НАТО – Испания – и това не предизвиква нито паника, нито истерия. Самото присъствие на кораби на НАТО в Черно море, включително и в Грузия, се ограничава от конвенцията в Монтрьо, а грузинските ВМС не могат да бъдат заплаха за ВМС на Русия в Черно море.

Целта на тази истерия е да мобилизира проруските кръгове в Грузия, които да окажат натиск върху грузинското правителство и да блокират усилията му за разширяване на отношенията с НАТО и САЩ, под заплаха, че това може да подразни Москва.

* https://news-front.info/2020/01/06/gruzinskie-porty-mogut-prevratit-v-ploshhadku-dlya-voennogo-flota-stran-nato/


Уважаеми читатели. За да има тези оригинални анализи, прогнози и коментари, разчитаме на вашата подкрепа чрез суми по ваша преценка преведени по нашата сметка: BG58UBBS80021090022940
В скоро време ще разширим опциите за плащане.
Благодарим Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *