Kommersant.ru: Минск иска да се разплаща в беларуски рубли за газ с Москва

(Дез)информация/Анализи

Правителството и Националната банка на Беларус възнамеряват да изоставят чуждестранните валути, когато плащат между резиденти за газ,това следва от стратегията за увеличаване на доверието в националната валута до 2035 г. Минск иска да измени споразумението с руското правителство. Сега цената се изчислява в долари.

„За да се увеличи доверието в беларуската рубла, се планира да се разгледа въпросът за изменение на споразумението между правителството на Република Беларус и правителството на Руската федерация, като се изключи възможността за сетълмент в чуждестранна валута на територията на Република Беларус между местни лица за природен газ“, се казва в документа.

Авторите отбелязват, че високото ниво на доларизация на икономиката на Беларус намалява нейната устойчивост на външни шокове, а също така създава рискове за финансовата стабилност. „Въпреки това процесът на пълно възстановяване на доверието в националната валута може да бъде продължителен“, се отбелязва в стратегията.

По-рано стана известно, че беларуската рафинерия „Нафтан“ започва преработка на нефт, който идва от Русия. Преди това беларуските петролни рафинерии „Нафтан“ и „Мозирски“ обявиха прекратяването на доставките на нефт от Русия на 1 януари поради липсата на споразумение между Минск и Москва относно цените за него. От 4 януари   подаването на нефт от Русия към белоруските рафинерии беше възстановено.

Коментар на АА

Както и се предвиждаше традиционната криза около Нова Година около цените на доставките на енергийни суровини за Беларус от Русия, приключи с обичайното – ръст на цените за Минск. И закани, че следващия път няма да бъде така.

Факт е, че и в сферата на природния газ и в сферата на петрола Беларус по естествен път стига до необходимостта да диверсифицира своите доставки. Но големият му проблем е, че го прави несистемно и късно, само в рамките на стремеж да усили преговорните си позиции с Москва и изтъргува поредните отстъпки, а най-вече пренебрегва необходимостта от осигуряването на алтернативни маршрути за алтернативни доставки, след като цялата му свързваща инфраструктура с Москва е еднопосочна и осигурява руския монопол.

Ходът с беларуската рубла като платежно средство не е нов, и Москва вероятно ще се съгласи да го обсъжда, но само в рамките на условията на съгласувана пътна карта и действия по реализацията на проекта за съюзна държава. В смисъл, няма проблем в междинния период да приемаме и беларуски рубли, но само ако знаем кога минаваме на единно платежно средство и създаваме общата държава.

* https://www.kommersant.ru/doc/4214690?from=hotnews


Уважаеми читатели. За да има тези оригинални анализи, прогнози и коментари, разчитаме на вашата подкрепа чрез суми по ваша преценка преведени по нашата сметка: BG58UBBS80021090022940
В скоро време ще разширим опциите за плащане.
Благодарим Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *