АкцентАнализи & АлтернативиСветът

Kommersant.ru: Пентагонът счита за неточен материал за убийството на Сюлеймани

(Дез)информация/Анализи

Пентагонът счита за непълни и неточни съобщенията в медиите, че президентът Доналд Тръмп е игнорирал разузнавателната информация при вземането на решението за убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани. По-рано за това писа вестникът The New York Times (NYT). Според изданието Съединените щати са били наясно, че г-н Сюлеймани не е получил разрешение да действа срещу американците.

„Детайлите на дискусиите в статията на NYT са неточни и непълни. Източниците очевидно не са били част от нито една от описаните срещи, така че цитирането им е подвеждащо “, написа в Twitter  Алиса Фарах, говорител на Министерството на отбраната на САЩ.

По-рано американският държавен секретар Майк Помпео също отрече информация от вестника. Според NYT, г-н Помпео е бил един от привържениците на убийството на ирански генерал при дискусии с президента.

Както вестникът по-рано съобщи, позовавайки се на източници, на господин Тръмп му е било казано, че в действията на г-н Сюлеймани няма нищо необичайно. Според изданието висши служители на Пентагона са останали изненадани, че г-н Тръмп е избрал най-радикалното решение, за да отговори на Иран.

Коментар на АА

Комерсант в случая напълно закономерно проследява историята на Ню Йорк Таймс, които са известни с позицията си срещу Тръмп. Събитията предхождащи решението за отдаване на заповед за отстраняването на генерал Касем Солеймани са обект на множество коментари и при отсъствието на информация публикацията в НЙТ предизвика достатъчно силен интерес.

При такива случаи реакцията на власт имащите, без значение дали изнесената информация е напълно или частично вярна, е без изключение хвърляне на недоверие към източниците на информацията – не са присъствали, не знаят, подвеждат.

В Москва, както в много други столици в света внимателно следят за позициите на различните ведомства в САЩ, които участват при формиране на решенията на президента Тръмп.

Опитите за поддържане на интригата между Държавния департамент и Пентагона, не е нова. Факт е, че военните и разузнавателната общност бяха игнорирани при решенията за изоставяне на кюрдските съюзници в Сирия.  Това е вече известно, но позволява върху тези минали факти да се градят спекулации относно разминаване между оценките на професионалната общност и „политиците“ във властта.

В Москва са доволни от развитието на ситуацията, тъй като Тръмп разбуни кошера от спящи проблеми, а хаосът е хранителната среда за имперските амбиции на Русия, която има негативна сила в пъти по-голяма от позитивната си.

Това, че вицепрезидента Пенс и Държавния Секретар Помпео са подкрепили президента не може да бъде новина.

* https://www.kommersant.ru/doc/4214661


Уважаеми читатели. За да има тези оригинални анализи, прогнози и коментари, разчитаме на вашата подкрепа чрез суми по ваша преценка преведени по нашата сметка: BG58UBBS80021090022940
В скоро време ще разширим опциите за плащане.
Благодарим Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *