Анализи & АлтернативиСветът

Tsargrad.tv: Обвинението към Пентагона за тероризъм отваря пътя на Иран да нанесе удар срещу САЩ – политолог

(Дез)информация/Анализи

Политологът Владимир Шаповалов нарече признаването на Пентагона като терористична организация подготовка за военния отговор на Иран на американските действия. Според него Техеран може да нанесе удар върху Съединените щати.

Признаването на Пентагона като терористична организация, каза експертът в разговор с  телевизиония канал 360, е следващата политическа стъпка към евентуалния военен отговор на Иран срещу САЩ. „Свидетели сме на подготовката на Иран за ответни действия“, каза той.

Подготовката на Техеран е разнообразна, включително политически и дипломатически стъпки, обясни политологът. Според него убийството на висша фигура на суверенна държава на територията на друга суверенна държава попада под понятието тероризъм.

При това, решението на иранския парламент да признае Пентагона като терористична организация е в съответствие с случилото се край Багдад в нощта на 3 януари, отбеляза Шаповалов. В допълнение, това е огледална мярка, тъй като САЩ по-рано признаха за терористична организация Ислямския революционен гвардейски корпус , елитна част от иранските въоръжени сили, припомни експертът.

Коментар на АА

Решението на Парламента на Иран да обяви Пентагона за терористическа организация е изключително и само за пропагандна цел, но указва и много вероятна цел на бъдещи атаки.

Няма логика да определяш Министерството на отбраната за терористи, а заедно с това всички американски военнослужащи за терористи. По нея всички армии в света са терористи.

Тревожното в случая е че, по този начин Техеран загатва, че стеснява зоната за потенциални ответни действия върху висш американски военен или военна част на Америка.

Това със сигурност ще доведе до ответен удар, и ескалацията става неизбежна.

Проблемът на Иран при избор на цел и начин за възмездие, е че ако иска контраударът да бъде реализиран от части от въоръжените сили на страната, това ще бъде доста трудно, без риск за тях и по нататъшно унижение.

Ако пък използват огромната си мрежа от полувоенни структури, те само ще потвърдят правилността на атаката срещу Солеймани, като военен лидер на страна, която предпочита да се бори чрез недържавни, поставени извън международното право, въоръжени групировки – това което се наричан международен тероризъм.

* https://tsargrad.tv/news/obvinenie-pentagona-v-terrorizme-otkryvaet-iranu-put-k-udaru-po-ssha-politolog_233341


Уважаеми читатели. За да има тези оригинални анализи, прогнози и коментари, разчитаме на вашата подкрепа чрез суми по ваша преценка преведени по нашата сметка: BG58UBBS80021090022940
В скоро време ще разширим опциите за плащане.
Благодарим Ви!

One thought on “Tsargrad.tv: Обвинението към Пентагона за тероризъм отваря пътя на Иран да нанесе удар срещу САЩ – политолог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *