АкцентСветът

BGR-NEWS-FRONT.INFO: На всички им писна от САЩ! Европейците преминават на страната на Русия!

(Дез)информация/Анализи

Когато става дума за потенциалните военни противници на Руската федерация, първите, за които ни хрумва, са не толкова САЩ, колкото Северноатлантическия алианс — НАТО. Именно тази структура се възприема като основния враг, който се стреми да разшири влиянието си в Източна Европа, поставя своите ракети близо до руските граници, плаши целия свят с някакви измислени ужасни истории за злия Кремъл и наистина се стреми по всякакъв начин за напакости на Москва.

Въпреки това през последните години нараства широко разпространеното разногласие в самия алианс, ако САЩ, които безспорно са първа цигулка в алианса, продължават упорито да загърбват русофобската си линия, тогава страните от Европа първоначално плахо, но все по-силно и по-силно започват да изказват недоволството си от настоящата политика на Вашингтон.

Отначало Турция отказа да купува американски въоръжения, предпочитайки руски и следователно противникови системи за противоракетна отбрана, а след това като цяло заяви, че няма да участва в операциите на алианса, докато той не подкрепи Анкара в конфликта й с кюрдите. След това Германия активно подкрепи изграждането на «Северен поток-2», въпреки всички възражения на по-големия брат, а германският бизнес елит настоява за премахване на антируските санкции.

Париж, след като прекрачи всички граници, открито заяви, че Русия не е враг за НАТО, дори изрази готовността си да проведе мирен диалог с Кремъл. С една дума, за Белия дом става все по-трудно да убеди членовете на алианса, че това, което е полезно за Вашингтон, задължително ще бъде полезно за всички останали.

И тогава се появи тиха Дания, която като цяло никога не се възприемаше като сериозен играч на геополитическата арена, тя реши да забие на САЩ не един, а цели два ножа в гърба.

Оставайки до последно на страната на САЩ, които бяха главният противник на новия европейски газопровод, Дания в последния момент направи политическо салто и, заставайки на страната на Русия, разреши прокарването на «Северен поток-2» в своите териториални води.

Но това беше само половината от победата, понастоящем Копенхаген посегна на най-съкровената мечта на Вашингтон — на Арктика. Предвид доста противоречивата ситуация, която е налице около териториалната принадлежност на ледовете на Арктика, държавите са изключително заинтересовани от всяка дори и най-минимална подкрепа от световната общност. А фактът, че един от членовете на НАТО, който на теория трябва да защитава американските интереси с  голи гърди, а и с нокти и зъби, изведнъж скочи на страната на противника, въобще не засилва позицията на Вашингтон.

Не толкова отдавна НАТО, естествено, чрез прокарване линията на Вашингтон прие така наречената арктическа доктрина, чиято основна цел е да блокира Северния морски път на Русия. Но изведнъж, заставайки напълно в противоречие с уж общите интереси на алианса, датският посланик в Русия заяви, че страната му е изключително заинтересована да инвестира в развитието на руската Арктика като цяло и по-специално в Северния морски път. Какво застави тихата Дания да тръгне срещу волята на американските си куратори?

Копенхаген замаскира мотивите си под маската на демократичните ценности, за да се противопостави на това, което за Белия дом е проблематично. Дания вижда перспективи в развитието на Арктическия регион, но настоява всичко да бъде прозрачно и предвидимо, както се изисква от свободния пазар, защото този пазар изисква равни условия за всички участници, включително за Северния морски път, подчерта посланикът.

Е, добре, с тези общи и необвързващи фрази за европейските ценности Вашингтон би се съгласил, макар и да ръмжи под мускак, но датският посланик имаше смелостта да заяви и за конкретните действия, които според него трябва да се предприемат от страните от Алианса. Посланикът припомни споразумението от 2019 г., според което военните кораби на НАТО са длъжни да уведомяват Русия за намерението си да минат по Северния морски път.

Подобна инициатива унищожава фундаментално цялата арктическа доктрина на Съединените щати, защото за какъв вид блокиране можем да говорим, ако преди то да започне, ще е необходимо да се поиска разрешение от блокираната страна?

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Подобни „бойки“ заглавия обикновено са характерни за военно време, в което границата между лъжата и истината е заличена. Прибягването до масови злоупотреби с истината демонстрират само етапа на хибридната война на Русия.  Със сигурност има и такива европейци, които призовават за добри отношения с Русия, дори такива, които са против НАТО и ЕС. Но отсъствието на адекватна мяра, превръща тази „новина“ в откровен и обикновен фейк.

В дадената статия става въпрос за произволно третиране на факти, в контекста на привидна „вълна“ от проруски настроения на Запад. Във всеки един от цитираните от автора случаи има спестен контекст, а именно, че откакто има ЕС и НАТО, в алиансите има противоречия между членовете. Но връзката между САЩ и Европа е толкова силна, че нито отделен американски президент, нито отделни европейски лидери могат да я променят, особено в контекста на зависимостта на Европа от американска военна подкрепа в случай на нападение от Русия.

Историята с подкрепата на Дания за Арктика, с внушението, че страната се е противопоставила на САЩ, отново удобно пропуска факта, че самата Русия няма нито ресурсите, нито технологическата възможност да усвои Арктика и зависи напълно от западните инвестиции. В режим на санкции привличането на инвестиции е невъзможно, което обяснява защо Арктическата програма на Русия бе поставена на трупчета. Когато материалните основания за успех отсъстват, идва пропагандата.

В този смисъл заглавието на тази статия, че на европейците им е писнало от САЩ и масово преминават на страната на Русия е поредния фейк, в който желанието се представя за действителност.

* https://bgr.news-front.info/2020/01/16/na-vsichki-im-pisna-ot-sashh-evropejczite-preminavat-na-stranata-na-rusiya/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “BGR-NEWS-FRONT.INFO: На всички им писна от САЩ! Европейците преминават на страната на Русия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *