Светът

Tass.ru: Песков не е чувал за идеята да се даде право на регионите на Украйна и Беларус да се присъединят към Руската федерация

(Дез)информация/Анализи

Не се обсъжда идеята за вписване в измененията на Конституцията на Руската федерация правото на регионите на Украйна и Беларус да се присъединят към Руската федерация. Това заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, коментирайки информацията, появила се в редица медии, че един от членовете на работната група по подготовката на измененията в Конституцията на Руската федерация, уж е предложил да се предвиди такова право.

„Не съм чувал за тези предложения, така че не мога да кажа нищо. Не съм чул как се е формулирало. По принцип досега такова нещо не е обсъждано. Чувам това за първи път“, каза Песков.

Руският президент Владимир Путин на 15 януари подписа указ за създаване на работна група за подготовка на изменения в Конституцията на Руската федерация и одобри състава на нейните членове. Групата включва 75 политици, законодатели, учени и общественици, а нейни съпредседатели са ръководителят на комисията по конституционно право и държавно изграждане на Съвета на федерацията Андрей Клишас, ръководителят на комисията на Госдумата по държавно изграждане и законодателство Павел Крашениников, както и директорът на Института по законодателство и сравнително право Талия Хабриева.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Реакцията на говорителя на Путин Песков е типичен пример за хибридната същност на кремълската пропаганда. Отричайки, съществуването на подобни текстове в промените на руската Конституция, за които Песков говори, всъщност той постига точно обратната цел – фокусира вниманието върху реалната хипотеза на насърчаване на сепаратистките тенденции в Украйна и вече открито и в Беларус.

Дори и говорителят на Кремъл реално да не знае, това не означава, че Путин не действа по темата. Още повече, че много тесен кръг около Путин са били в течение на предложенията му за промените в състава на правителството, включително за смяната на Медведев.

Дори самият коментар на Песков по тема, която уж било „нова“ за него, я вкара във високите обороти на политическите спекулации в Минск и Киев.

Което реално е целта на Путин? Да знаят и да се страхуват.

* https://tass.ru/politika/7567405

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *