Rossaprimavera.ru: На Балканите предложиха нов метод за интеграция – „сръбски шенген “

(Дез)информация/Анализи

Новата форма на интеграция на балканските страни под кодовото име „сръбски шенген“ е предложена от лидера на опозиционната консервативна партия „Двери“ Бошко Обрадович на 26 януари, съобщава Tanjung.

Според политика идеята на „сръбския шенген“ е той да обединява страните от Централноевропейското  споразумение за свободна търговия (CEFTA). Сега CEFTA включва шест държави и региони: Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Сърбия, Временната администрация на ООН в Косово (UNMIK) и Черна гора.

Обрадович предложи включването на бившите югославски републики в „сръбския шенген“, а именно Сърбия, Република Сръбска и Черна гора, както и Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Припомняме, че Бошко Обрадович е последователен противник на присъединяването на Сърбия към ЕС, застъпва се за единна национална държава, подкрепя сръбската православна църква и укрепва връзките с Русия и страните от БРИКС. Партията е включена в опозиционния „Съюз за Сърбия“. В интервю Обрадович, обяснявайки позицията си, заяви: „Ние сме против присъединяването на Сърбия към ЕС и именно по този начин се намесваме в плановете на западните лидери да направят колония от Сърбия, която ще бъде източник на суровини и евтина работна ръка, както и свободен пазар на техните стоки“.

Самият Обрадович поддържа тесни контакти с Москва. На четвъртия международен икономически форум в Ялта в Крим през април 2018 г. Бошко Обрадович подчерта, че „Крим е Русия, а Косово е Сърбия“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Коментар на АА

Най-накрая руските и сръбските медии изплюха камъчето, какво стои зад малкия Шенген в Западните Балкани. Този материал подкопа усилията на официален Белград да продаде на съседите си „алтернатива“ – малък – вече наречен сръбски – Шенген на страните от Западните Балкани под егидата на Сърбия.

Именно заради откровението този материал в руски сайт е много важен.

Първо, вижда се че се стъпва върху съществуваща структура CEFTA, която бе предверие за членството в ЕС. България също беше членка на CEFTA, когато бе извън ЕС. Второ, Идеята на Кремъл да натовари Сърбия с интеграционна роля, като подмени или замени членството в ЕС с „някакъв неясен ерзац CEFTA формат“ под доминацията на Сърбия не е само обречена, но ще блокира в още  по-голяма степен Белград в усилията му да развива добросъседски отношения и да увеличи шансовете си за членство в ЕС.

Това е пореден опит на Москва, да използва сръбския национализъм за свои цели и да натовари Сърбия с очаквания, които тя не може да изпълни.

* https://rossaprimavera.ru/news/9ac08c0d

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *