Светът

IES ENERGY BRIEF: Worldoil.com: ОПЕК вижда нарастваща заплаха за доставките от конкуренти извън американският шистов петрол

Лондон (Bloomberg ) – Последните прогнози на ОПЕК за тази година дават по-слаба перспектива за световните петролни пазари, тъй като увеличаващите се доставки от конкуренти от Норвегия до Гвиана заплашват усилията на ОПЕК да защити цените за суровия петрол.

Организацията и нейните съюзници – които заедно съставляват около половината от добиващите петрол в света – се впускат в нов кръг от съкращения на добива, тъй като поредната година на бум на алтернативни доставки заплашва да отприщи ново пренасищане. Последният месечен доклад на ОПЕК показва, че предизвикателствата се разпростират далеч отвъд шистовия петрол в Тексас и Северна Дакота.

Организацията на страните износителки на петрол повиши прогнозите за растеж на добива през 2020 г. от страни нечленуващи  със 180 000 барела на ден до 2,35 милиона на ден, тъй като офшорните проекти, които някога са били невъзможни в ерата на по-

ниските цени на петрола, рязко се увеличават. Въпреки че очакванията за добив от САЩ са намалени, Америка все още ще представлява почти две трети от новия добив.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Въпреки че групата /ОПЕК/ повиши оценките за световното търсене, конкурентните доставки ще растат около два пъти по-бързо, което потенциално ще обезсмисли стратегията на коалицията за поддържане на петролни приходи за своите членове. Фючърсите за суров петрол в Лондон се търгуват близо до 64 долара за барел, близо до най-ниското равнище за месец, дори след разпалване на напрежението между САЩ и Иран отново се появи страх от сериозно прекъсване на доставките.

ОПЕК и съюзниците, включително Русия и Казахстан, задълбочават съкращаването на добива, направено миналата година, за да премахнат излишните световни запаси, залагайки на общите ограничения от около 2,1 милиона барела на ден. Докладът от този месец предполага, че тези мерки трябва да са достатъчни за изчерпване на запасите през първото тримесечие, но вероятно излишъкът ще се върне през второто.

Саудитска Арабия, най-големият член на групата и фактически лидер, се втурна да приложи почти всички допълнителни съкращения, обещани дори преди новото споразумение да влезе в сила, показва докладът. Кралството намали добива с 111 000 барела на ден през декември`19 до 9,762 милиона на ден.

В резултат, общият добив на организацията миналия месец падна до 29,44 милиона на ден. Ако други държави изпълнят само част от обещаните си намаления, добивът трябва да бъде близо до средното ниво от 29,19 милиона на ден, необходими през първото тримесечие. Въпреки това, дори пълното спазване /на ограниченията/ няма да предотврати натрупването на запаси през второто тримесечие, когато изискването за суров петрол на ОПЕК спада до 28,56 милиона на ден.

Всички членове на групата трябва да се срещнат в началото на март, когато срокът на споразумението изтича, за да решат дали да продължат със стратегията за ограничения.

* https://www.worldoil.com/news/2020/1/15/opec-sees-growing-supply-threat-from-rivals-beyond-us-shale?id=66983760

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *