AFP: България се разкъсва между своите взискателни руски и американски партньори

Агенция Франс Прес

Руснаци, изгонени от България заради шпионаж, други обвинени в отравяне: София никога не се е конфронтирала толкова много с Москва, традиционният й партньор стана твърде голям в очите на западняците, които тласкат Източноевропейската страна да пререже „пъпната връв“.
Експертите, интервюирани от AFP, наблюдават внимателно тази безпрецедентна серия, чудейки се докъде ще стигне България, за да се застрахова пред Вашингтон, без да отчуждава основните руски интереси за нейната икономика. „Това е ново. Трябва да видим дали е установена тенденция“, отбелязва Весела Чернева от ЕСВП.
За политолога Антоний Тодоров „България е в центъра на руско-американския геополитически конфликт на преразпределение на влияние“.

От октомври 2019 г. трима служители на руското посолство в София, заподозрени в шпионаж, бяха помолени да напуснат страната.

През септември българин беше обвинен в шпионаж: Николай Малинов, бивш заместник и президент на важно руско-българско дружество за приятелство, е заподозрян, че е работил „за промяна на геополитическата ориентация на България „.

Казват, че средствата му идват от Константин Малофеев, олигарх, близък до Кремъл, който сега има забрана да влиза в България. През януари трима руски граждани бяха обвинени в опит за убийство на български търговец на оръжие, който беше отровен през 2015 г.


„Тези уникални разкрития на прокуратурата ще имат ефект върху общественото мнение. Те ще дадат ясно да се разбере, че Русия не е наш съюзник, дори и да е важна за нас“, смята Елена Поптодорова, бивш български посланик в САЩ. , интервюиран от Радио „Свободна Европа“.

Православна България все още е благодарна на Руската империя, че я е освободила през 1878 г. от пет века на османско владичество. Най-верният спътник на Съветския съюз до 1989 г., страната, която вече е член на ЕС и НАТО, никога не е преставала да бъде разкъсвана между изтока и запада.

Напрежението е видимо в самата изпълнителна власт от напрегнатото съвместно управление между консервативния премиер Бойко Борисов, който е на власт от почти 10 години по проевропейска линия, и държавния глава Румен Радев, подкрепян от Социалистическа партия (БСП), традиционно близка до Москва.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
– Газопровод, който разделя –

Руският отпечатък върху българската политика продължава в икономическата сфера. От групата на експертите на The Center for the Study of Democracy (CSD), със седалище в София изчисляват тежестта на руските преки и косвени инвестиции на 11% от БВП.
Телекомуникации, медии, недвижими имоти, металургия и най-вече енергията: няколко бизнес сектора се контролират от капитал, свързан с Русия, сочи последният доклад на този институт.

България зависи почти изцяло от Русия заради доставките на газ. Единствената й атомна електроцентрала е произведена от Русия и единствената й рафинерия принадлежи на руския гигант Лукойл.

В този контекст зелената светлина, дадена от София за удължаването на нейна територия на газопровода „Турски поток“, водещ проект на Москва и Анкара, разгневи американците, желаещи да намалят енергийното тегло на Русия.

„Турски поток“, наричан още TurkStream, позволява на Москва да захрани Европа, заобикаляйки Украйна. България стартира през септември изграждането на 474 км тръба за свързване на газопровода със Сърбия и Унгария.

Според експерти експулсирането на руски шпиони и други съдебни разследвания, започнати в София, са насочени към облекчаване на гнева на Вашингтон.

„За TurkStream премиерът Борисов прави невъзможното, жонглирайки с интересите на Русия, ЕС и САЩ“, каза Илиян Василев, бивш български посланик в Москва.

На 8 януари, приемайки високопоставена американска делегация, Борисов отиде в същия ден на откриването на TurkStream с президентите на Русия Владимир Путин и турския Реджеп Тайип Ердоган.

В сряда Държавният департамент на САЩ забрани влизането в Съединените щати на български съдия, който пусна бившия заместник Николай Малинов да замине за Русия, докато той беше обвинен в шпиониране за Москва. Цел на пътуването: да получи орден от ръцете на Владимир Путин.Тази забрана за влизане спрямо българска личност е първа от страна на Вашингтон.

„Това е само първото име, ще има и други“, предупреди Херо Мустафа, американският посланик в София, като гарантира, че САЩ няма да спрат натиска.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *