Светът

IES ENERGY BRIEF: Компаниите за природен газ играят решаваща роля в енергийния преход

February, 2020, lngworldnews.com

Публикуван в края на миналия месец, специалният доклад на IEA World Energy Outlook за ролята на нефтената и газовата индустрия в енергийния преход стига до ясно заключение. Въпреки че успешният преход към нисковъглеродни енергийни източници е възможен без участието на традиционните енергийни участници, констатира докладът, такъв преход би бил по-труден и по-скъп.

За нефтените и газовите компании, решени да играят роля, стъпките, които трябва да се предприемат са предизвикателни, но ясни. Капиталовите разходи за нисковъглеродни проекти, които в момента представляват около 5% от годишното разпределение на бюджета на водещите петролни и газови компании, трябва да бъдат значително увеличени.

Емисиите от съществуващи дейности също трябва да се отчитат и да се обработват. Това е приоритет от първи ред за всички, твърди IEA. Изкопаемите горива ще продължат да бъдат ключов елемент от енергийния микс за десетилетия и докато те са, е наложително климатичното въздействие на метановите емисии и изгарянето да бъде сведено до минимум.

Друго акцент е напомнянето на IEA, че електричеството, макар и все по-значима част от енергийната система, все още е само част от решението на проблема с глобалните емисии. Инвестиции във водород, биометан и други горива с ниско съдържание на въглерод ще са необходими за декарбонизиране на много приложения, за които електрификацията не е подходящо решение.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Като насочва вниманието към положителната роля, която може да играе нефтената и газовата индустрия в енергийния преход, докладът предвижда някои от основните теми, които ще стимулират дискусията на Flame 2020, най-голямата европейска конференция за газ и втечнен природен газ.

През последните няколко години Flame предоставя жизненоважна платформа за индустрията за природен газ, за да се справи с основните предизвикателства, свързани с прехода – по-специално как да декарбонизира газовата инфраструктура и да посрещне нарастващото глобално търсене на енергия в процеса.

Програмата за 2020 г. обръща към нов фокус върху технологиите, необходими за намаляване на емисиите от газовата система, включително мощност –до- газ, син водород, биометан и CCUS /Улавяне, Използване и Съхранение на Въглерод/.

Ден втори от конференцията е изцяло фокусиран върху декарбонизацията, като дискусиите варират от последиците от Европейската Зелена сделка до въздействието на енергийния преход върху съхраняването на газа. Подобни проблеми ще бъдат разгледани и на Световния форум за енергиен преход и на Форума за развитие на биогаз, съвместно провеждани с Flame.

По-важно от всякога е газовата промишленост през 2020 г. да отделя място и време за сътрудничество по тези въпроси. Като най-голямото и най-влиятелно европейско събитие от този вид, конференцията Flame ще продължи да се обръща към газовите специалисти, за да се разбере ролята на тяхната индустрия в прехода към въглеродно неутрално бъдеще. Надяваме се, че можете да се присъедините към нас в Амстердам от 11 до 13 май, за да споделите вашата гледна точка.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *