Светът

IES ENERGY BRIEF: За устойчивост Shell остава „бичи“ за бъдещето на LNG

26.02.2020, petroleum-economist.com

На фона на мрачното настроение  и обречеността на снабдяването и рекордно ниските цени, основният играч, който контролира повече от една пета от световния пазар на втечнен природен газ, вижда светло бъдеще

Shell отхвърли опасенията за бъдещето на природния газ в декарбонизиращата световна икономика, прогнозирайки, че „когато политиката отговори на реалността“, глобалната търговия с втечнен природен газ до 2040 г. ще се удвои до 700 млн. тона / година.

Компанията вярва, че търсенето на газ ще нарасне с 2% на година, обусловено от нарастващото население, нарастващото търсене на енергия, увеличаващата се урбанизация и необходимостта от намаляване на въглеродните емисии и подобряване на качеството на въздуха – и че 40% от този прогнозен растеж през следващите две десетилетия ще бъде доставен като ВПГ.

Представяйки в Лондон Annual LNG Outlook на Shell, MaartenWetselaar, директор на интегрирания газ и новите енергии, казва, че прогнозата – въпреки че е бича – задържа   на този етап предприемането на значителната крачка напред. Това е така, защото предполага, че Китай и Индия няма да успеят да изпълнят до 2030 г. или дори до 2040 г. целите си за увеличаване дела на природния газ в техния първичен енергиен микс до 15%.

„Има реално разминаване между онова, което се предвижда в прогнозите в доклада  и правителствените цели“, казва MaartenWetselaar. Ако Китай и Индия дори се доближат до целите си, добавя той, газовата индустрия ще се бори да задоволи търсенето им.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Очакват се пазарите в Азия да представляват три четвърти от растежа на търсенето на втечнен природен газ през периода, обхванат от прогнозите, а Wetselaar подчерта, че Китай и Индия са само част от тази история.

„Ако се фокусирате върху Азия, схемата не е Китай или Индия. Останалата част от Азия, по-малките страни, стават значителни потребители на ВПГ. Това добавя голяма устойчивост към търсенето на ВПГ, което проектираме за 2040 г. “

Риск от невежество

Wetselaar настоява, че ВПГ ще играе нарастваща роля в прехода към енергийна система с по-ниски въглеродни емисии.

„Подпомогнат от подкрепата на политиката, силната наличност и достъпна цена, газът продължава да прониква по-нататък в енергийния микс и вярваме, че тази тенденция ще бъде налице за десетилетия напред “, казва той.

„Твърде често в опростената дискусия, която се води за бъдещето на енергията, хората вярват, че слънчевата енергия и вятърът ще решат проблема. Но значителни сектори на енергийно търсене не могат да бъдат електрифицирани и ще продължат да се нуждаят от молекули, за да работят. Дори и да вярвате, че в много дългосрочен план водородът и биогоривата ще свършат тази работа, през следващите 25 години тези вериги на стойността няма да придобият материално значим размер, дори ако работим много усилено върху тях”.

„Но се нуждаем от непрекъсната подкрепа от онези, които виждат тази картина, защото в противен случай тя може да се удави в море от – това, което може да наречете – невежество. Ако това стане, това би представлявало голям риск за енергийния преход”.

700 млн. т/ г. – Shell прогнозира търсене на LNG до 2040 г.

Миналата година търговията с втечнен природен газ нарасна с 12.5%, достигайки 359 млн.т. Бяха усвоени рекордните 40 млн.т нови доставки, като Европа играе решаваща роля като краен пазар. Вносът на втечнен природен газ се повиши със 74%.

2019 също беше изключителна година за инвестиции в нов капацитет за втечняване, като новите проекти на обща стойност 71 млн.т/г.достигнаха окончателно инвестиционно решение/FID. Независимо от това, Shell вижда необходимост от повече капацитет за втечняване на LNG около 2025 г., дори ако Катар продължи напред с предложеното си голямо разширение, което тази година Shell очаква да бъде одобрено.

Изпълнителният вице-президент Стив Хил каза, че рекорден брой проекти са одобрени миналата година, заради несъответствието сFIDs /окончателните инвестиционни решения/ през предходните три години, и че много ще зависи от това, колко повече капацитет ще бъде одобрен за развитие през тази година. „Това, което се случва по-нататък ще определи, дали ще изпаднем в страшна ситуация или не“, казва той.

Коментирайки настоящото пренасищане на доставките и ниското ниво на цените на ВПГ, Хил каза: „Между днес и лятото пазарът ще продължи да се изправя пред предизвикателства. Днес имаме ниска цена, [поради] мекото време, високите запаси и несигурността по отношение на търсенето от Китай [заради епидемията от коронавирус], така че следващите два-три месеца ще продължат да бъдат трудни.

„Бихме могли да ви разкажем една много положителна история, започваща от лятото нататък. Но целта на това което излагаме тук не е да ви даде най-добрите ни сделки. Обичаме да ги държим за себе си“.

* https://112.international/finance/why-ukraines-gas-production-is-declining-and-not-going-to-grow-48460.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *