Регионът

Utro.ru: Русия я лишават от съюзници на Балканите

(Дез)информация/Анализи

„Вкараха” Северна Македония в НАТО

Сенатът на Испания от разстояние, поради коронавируса, ратифицира протокола за влизането на Северна Македония в НАТО. Испания беше последната държава, която одобри членството на бившата югославска република в алианса, пише Defense News.

По този начин Русия остава без съюзници на Балканите, освен Сърбия. Северна Македония почти може да се счита за страна от НАТО, въпреки че страната имаше спорове с друг член на съюза – Гърция. Спорът беше над името. Гърците смятаха, че, именувайки държавата си по този начин, македонците ще претендират за едноименния гръцки регион. В крайна сметка през 2019 г. македонците отстъпиха и се съгласиха на Северна Македония.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Тази страна няма достъп до морето, но граничи със Сърбия и частично с признатата Република Косово. След като Северна Македония всъщност стана част от НАТО, тя автоматично премина под защитата на съюза, а Сърбия се оказа заобиколена от страните от съюза.

Фактически Северна Македония може да се използва като трамплин за нападение срещу непокорната Сърбия. Независимата позиция на Белград се подкрепя активно от Москва, която снабдява републиката с оръжия. По-специално Русия продаде на сърбите хеликоптери Ми-35М и ракети ПВО Панцир.

Коментар на АА

Завършването на процеса на присъединяване на Северна Македония към НАТО бележи поредния провал на руската външна политика, която не успя да попречи. Въпреки огромните усилия и използване на всякакви възможни лостове за влияние от икономически, политически, през интриги и православие, ратификацията от испанския парламент сложи точка.

С изключение на Босна и Херцеговина, Сърбия граничи от всички страни вече със страни членки на НАТО. Идеята че продажбите на руско оръжие могат да бъдат алтернативна политика остава да виси във въздуха.

* https://utro.ru/army/2020/03/18/1438997.shtml

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *