Светът

IES ENERGY BRIEF: Сривът на търсенето излага на риск 30 000 работни места в сектора за нефт и газ във Великобритания

By HELEN ROBERTSON on April,2020, worldoil.com

Лондон (Bloomberg)– През следващите 12-18 месеца нефтената и газовата индустрия на Обединеното кралство може да загуби до 30 000 работни места и да доведе до спад в нивата на сондажите с една трета, заради коронавируса и съкращаването на инвестициите и спадащите цени на енергията.

„Перспективите са мрачни в сравнение с картината на стабилния растеж, наблюдавана

само преди два месеца, преди да стане ясна ситуацията  с пандемията“, заяви в отчета, публикуван във вторник, индустриалният търговски орган Oil &Gas UK.

Търсенето на петрол в световен мащаб се разпадна на фона на пандемията от коронавируса, тъй като блокираните национални икономики намалиха потреблението на транспортни горива и икономическата активност спадна. Цените на международния бенчмарк Brent паднаха с над 70% от началото на годината, а британските цени на природния газ също паднаха до почти рекордни минимуми. Тези ценови сривове свиха рентабилността на петролните и газовите оператори във Великобритания.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Oil &Gas UK изчислява, че тази година приходите от добива от континенталния шелф на Великобритания могат да паднат до едва 15 милиарда паунда (18,7 милиарда долара) въз основа на средна цена на Brent от 40 долара за барел. Това е намаление от 24,5 милиарда паунда през миналата година и 28 милиарда паунда през 2018 г. Въпреки това, ако Brent е средно $35 за барел през тази година, тогава регионът Северно море може да изпадне в отрицателна позиция на паричния поток от около 1,2 милиарда паунда, каза Oil &Gas UK. Досега, тази година, Brent е средно около $ 46 за барел.

„Възможно е през тази година UKCS да изпита отрицателен паричен поток само за трети път за 40-те години, откакто басейна за първи път

видя положително генериране на пари“, се казва в доклада.

Неутрален Паричен поток Ако Brent е средно около 40 долара за барел през 2020 г., а цените на природния газ във Великобритания са били около 25 пенса за терм, Oil &Gas UK очаква, че континенталният шелф на Обединеното кралство ефективно ще бъде неутрален, тъй като приходите и разходите са на сходни нива.

„Сегашната ценова среда на стоките ще създаде значителни предизвикателства за офшорната нефтена и газова промишленост на Обединеното кралство“, заяви търговският орган в отделен доклад в края на април. „По-ниските цени ще повлияят на приходите на всички компании, допълнително ще разширят балансите и ще окажат въздействие върху процентите за инвестиции.“

Oil &Gas UK очаква сондирането за нефт и газ да спадне с повече от една трета, обратно към ниските нива, наблюдавани през 2016 г., като директен резултат от спада на цените. Миналата година са сондирани 141 нефтени и газови сондажи. Ако цените на Brent бяха средно между 60 и 65 долара за барел през 2020 г., Oil &Gas UK щеше да очаква подобно ниво.

Капиталовите инвестиции в сектора през 2020 г. също ще паднат с между 20% и 30%, година по-рано, и са между 4 милиарда и 4,5 милиарда лири.

„Идвайки толкова скоро след предишния спад и с несигурност колко дълго ще продължат тези трудни времена, правителствата и регулаторните органи трябва да бъдат уверени, че това предизвикателство има много измерения“, каза изпълнителният директор на Oil &Gas UK Deirdre Michie. „И тази индустрия ще се нуждае от постоянна и целенасочена подкрепа, ако иска да издържи на бурята.“

*https://www.worldoil.com/news/2020/4/28/demand-collapse-puts-30-000-uk-oil-and-gas-jobs-at-risk

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *