АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Германия се отказа от Северен поток 2

15 мая 2020, lenta.ru

Германската федерална мрежова агенция отказа на Nord Stream2 AG, оператора на строителната компания Nord Stream-2, да изключи газопровода от нормите на актуализираната директива на ЕС за газ , съобщи ТАСС, позовавайки се на изявление на регулатора.

Това решение означава, че операторът на тръбопровода трябва да запази поне половината капацитет за алтернативни доставчици, въпреки тяхното отсъствие. С други думи, Газпром, който има монопол върху доставките на газопроводи на руски газ в чужбина, ще може да доставя само 27,5 милиарда кубически метра годишно, а не 55 милиарда.

САЩ и Европа се намесват в изграждането на „Северен поток-2“. Защо Русия не е загрижена от това сега?

Агенцията посочи, че за да бъде изключен от директивата, строителството трябва да приключи до май 2019 г. Регулаторът отхвърли аргументите на Газпром, който твърди, че всички средства са инвестирани в проекта преди тази дата, което означава, че той може да се счита за завършен.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Преди време, когато започна строителството на Северен поток-2, директивата за газа на Европейския съюз засягаше само газопроводи, минаващи през региона. По този начин доставките по OPAL, което беше продължение на първия газопровод Северен поток, бяха ограничени.

Стандартите се промениха на фона на активно противопоставяне на строителството от Украйна, САЩ, балтийските страни и Полша. Те смятат, че проектът е изключително политически и ще доведе до засилена зависимост на Европа от Русия.

Американските санкции, наложени в съответствие с тази логика, спряха изграждането на газопровода край бреговете на Германия. В момента Русия възнамерява да го завърши самостоятелно. В немското пристанище Мукран, което е базово за строителството, пристигна тръбополагащия кораб „Академик Черски”, собственост на Газпром. По-рано руските служители многократно твърдяха, че той е в състояние да завърши работата, но дейността му не е официално известна. Причините за престоя му в Мукран също не се коментира.

В „Северен поток-2″ нарекоха решението на Германия незаконно.

Операторът на строителството на газопровода Nord Stream2 AG нарече решението на Германската федерална мрежова агенция (BNA) за газопровода незаконно и дори противоречащо на Конституцията на Федерална република Германия, предаде РИА Новости с позоваване на пресслужбата на компанията.

Регулаторът отказа да изключи проекта Северен поток-2 от действието на актуализираната директива на ЕС за газ, в резултат на което капацитетът на все още недовършения газопровод е намален наполовина.

https://lenta.ru/news/2020/05/15/eto_konec/?utm_medium=social&utm_source=facebook&fbclid=IwAR0On-7zsEqWcUr_5NObEEdUn5gmjOB0AH32paJDH2llXCm8PHkEE3IsL5U

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *