АкцентСветът

Rossaprimavera.ru: Руското външно министерство призовава Гърция да спре опитите за героизация на нацистите

(Дез)информация/Анализи

Опитите за прославяне на нацистките съучастници, както и оскверняването на паметници на войници-освободители, трябва да бъдат пресичани, заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушков в телефонен разговор с първия заместник-министър на външните работи на Гърция Мултиадис Варвитициотис на 9 юни, съобщиха от пресслужбата на руското външно министерство.

По време на разговора бяха обсъдени приоритетите на гръцкото председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа (КMCE). Основната цел на Атина в СМСЕ е „защита на човешкия живот и общественото здраве при пандемия с пълно зачитане на правата на човека, принципите на демокрацията и върховенството на закона“.

Руският дипломат призова гръцкото представителство в КМСЕ да обърне дължимото внимание на дискриминацията срещу руснаци и рускоезични хора в Украйна и балтийските държави. Той също призова за реагиране на опитите за героизация на нацизма и оскверняване на паметниците на съветските войници.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Нека отбележим, че по-рано руското външно министерство напомни на Гърция, че самата „сграда на Съвета на Европа“ е построена въз основа на Втората световна война и преразглеждането на нейните резултати е неприемливо. Припомняме също, че през април в Прага бе съборен паметник на маршал Конев, който командваше войските на 1-ви украински фронт на Червената армия, освобождавайки Прага от нацистите.

Коментар на АА

Очевидно руската дипломация е получила задача да постави като свой приоритет борбата за опазване на съветските паметници от времето на ВСВ и ангажирането на максимална дипломатическа подкрепа от Европа на базата на сътрудничеството срещу „нацистите“.

Вън от съмнение, че в Гърция Русия разчита на сериозна подкрепа от леви и анархистични организации, както и на православните връзки. Проблемът на Москва е, че отношенията между двете страни рязко се влошиха след подчертания крен на Путин към Ердоган и претенциите на Руската православна църква да измести Вселенската Патриаршия като първа между равните в православния свят.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *