АкцентРегионът

Rg.ru: Руският посланик в Албания: Русия се интересува от проспериращите Балкани

Русия се интересува от мир, стабилност, спокойствие и икономически просперитет, в балканския регион, който не е толкова далеч от нашите граници. Проблемът със статута на Косово все още не е решен и ние отново и отново се връщаме към необходимостта да намерим решение, базирано на международното право, чийто източник са Хартата на ООН и решенията на Съвета за сигурност. Посланикът на Руската федерация в Тирана Михаил Афанасиев разказа за това в интервю за програмата „Илва Нау“  по телевизионния канал „Euronews Албания“, като добави, че нашите западни партньори напоследък се опитват да ни наложат определени „правила“, които изкривяват съществуващото международно право, опитвайки се да преведат международното отношение към съдебната практика.

Руският дипломат коментира обсъждания в медиите проект за споразумение между Белград и Прищина, разработен чрез посредничество на САЩ, в което се приписва идеята за обмен на територии при признаването на Косово от Сърбия.
„Знаете ли, аз също често виждам на страниците на различни публикации – и не само албански – описание на сценария, според който Белград и Прищина се споразумяват помежду си, от една страна, за признаването на Косово и от друга страна, за някакъв вид териториален обмен на етническа основа – каза Афанасиев. – Както казах, Русия е готова да вземе всяко решение, по което страните са се договорили. Но ако говорим за принципната позиция на Русия по въпроса за промяната на границите в Европа, то тя напълно съответства с общоевропейските документи, установяващи принципа за неприкосновеност на границите, установен на нашия континент след Втората световна война. Когато вземат решение за преразглеждане на границите, както заинтересованите страни, така и техните международни партньори трябва ясно да разберат дългосрочните последици от подобни решения. По-специално, би ли причинил такъв прецедент „ефектът на доминото“ в отношенията между други европейски държави, които имат териториални спорове със съседи. Винаги трябва да помним това и да предотвратяваме прибързани действия. „

Относно руско-албанските отношения

Посланикът откровено заяви, че Русия е заинтересована да развива отношенията с Албания във всички посоки.

„Москва вярва, че има всички необходими предпоставки за това,“ каза той. „В съвременния свят двустранните отношения се изграждат на прагматична взаимно изгодна основа. Ако вземем например контактите на Русия с други страни от региона – Турция, Гърция, Италия, страните от бивша Югославия“ , то с повечето от тях Русия поддържа нормални добросъседски отношения, подкрепени от активно взаимодействие в областта на икономиката, културата и науката. За съжаление подобни форми на сътрудничество са сведени до минимум с Албания и това не е по инициатива на руската страна. През последните няколко години не видяхме насрещно движение от албанските партньори. Както знаете, приятелството изисква две страни. Русия е отворена за сътрудничество, готова да развива двустранни отношения с Албания. От наша страна „картите са открити“: можем да предложим на Албания взаимноизгодно сътрудничество в икономиката, културата, изкуството, здравеопазването, науката и т.н.
Освен това вече имаме исторически опит на добро сътрудничество и приятелство – през 50-те години на миналия век Съветският съюз изигра голяма роля за възстановяването на националната икономика на Албания, създаването на цели сектори на икономиката, както и развитието на културата, образованието, науката. Това е основата, която сме готови да доразвием. И на въпроса кой и защо пречи на сътрудничеството между нашите страни, ще отговоря накратко – със сигурност не е Русия.“

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Относно руската политика на Балканите

Афанасиев подчерта, че Балканите са важни за Русия.

„И ние не го крием това“, каза високопостаавеният дипломат. „Русия отдавна присъства на Балканите – не през последните 30-40 години, а няколко века. Би било погрешно да се твърди, че поддържаме отношения само с православните страни, тъй като най-големият ни партньор е на първо място, Турция. Естествено, ние имаме близки отношения и с Гърция. Страните от бивша Югославия също са сред нашите успешни партньори. Следователно не може да се каже, че Русия е лично ориентирана към някой в ​​този регион. Връзката с някого е по-добра, с някого по-лоша. Русия се интересува да властва мир, стабилност, спокойствие и икономически просперитет в този регион, който не е толкова далеч от нашите граници.
Това е важно за нас, както от гледна точка на осигуряване на собствената ни сигурност, така и от гледна точка на развитие на взаимноизгодно икономическо сътрудничество със страните от региона. Всички сме съседи в Черно море – между другото, Албания също е член на ОЧИС (Организация на черноморското икономическо сътрудничество). Всички ние сме партньори в такива общоевропейски организации като ОССЕ. Всички страни от региона са насочени към присъединяване към ЕС, който е най-големият икономически партньор на Русия. От тази гледна точка единственият ни интерес към Балканите е мир, стабилност и сътрудничество „.

https://rg.ru/2020/06/15/posol-rf-v-albanii-rossiia-zainteresovana-v-procvetaiushchih-balkanah.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Rg.ru: Руският посланик в Албания: Русия се интересува от проспериращите Балкани

  • Admiring the dedication you put into your website and in depth information you present.
    It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed material.
    Great read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *