IES ENERGY BRIEF: Газпром плаща за празен Трансбалкански газопровод

24 июня 2020, eadaily.com/ru

След пускането на Турски поток, Газпром спря доставките на газ по Трансбалканския газопровод през Украйна, но продължава да плаща на операторите в Румъния и България за капацитета, запазен с дългосрочни договори.

През първото тримесечие на 2020 г. операторът на румънската газопреносна система Transgaz получи $6,8 милиона за международен транзит на газ, това се посочва в доклад на компанията. И тъй като Газпром беше единственият клиент, превозващ газ през Румъния по Трансбалканския газопровод до Турция и Балканите, се оказа, че компанията продължава да плаща за договорените до 2024 г. мощности. Макар да няма реален транзит след пускането на Турски поток, който пое газа от украинската посока към себе си. През първото тримесечие от украинската ГТС към Румъния са изпомпани само 107 милиона кубически метра и изобщо нищо не стигна до България.

За същия период на миналата година през Трансбалканския газопровод в Румъния преминават 2,7 милиарда кубически метра, и  Газпром плати $19,8 милиона за транзита.

„Приходите от международен транзит намаляха с $13 милиона поради прекратяването на договора с ГазпромЕкспорт за газопровода Исакча 2 – Негру Вода 2 и регулирането на приходите за Исакча 1 – Негру Вода 1 по методология, одобрена от регулатора ANRE за 2019г.“, се казва в доклада на румънския оператор. Очевидно Газпром и румънската страна са намерили компромисна компенсационна цена за предварително резервираните мощности.

Transgaz сега посочва, че участъкът Исакча-1 на Трансбалканския газопровод е резервиран до октомври тази година до 1,9 милиона кубически метра на ден, а Исакча-3 –е резервиран за 23,4 милиона кубически метра до октомври 2023 г. В допълнение, до 2023 година, има резервация за румънския реверс на газ в украинската посока от 8,5-10 милиарда кубически метра годишно. Припомняме, че още преди подписването на транзитния договор с Украйна, Газпром запази румънския реверс, така че в случай на неуспех в преговорите с Киев, да организира доставки на газ по Турски поток към Молдова.

Газпром продължава да плаща за празния Трансбалкански газопровод и на България. Въпреки факта, че през тази година руският газ през България отива само до Гърция и Македония и транзитните обеми за първото тримесечие паднаха почти четири пъти до 570 милиона кубически метра, операторът на българската газотранспортна система  показа увеличение на печалбите от международен транзит. И така, за транзита на газ до трети страни Булгартрансгаз спечели $43 милиона, докато през първото тримесечие на миналата година приходите  бяха по-ниски – $33 милиона.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Съвсем очевидно е, че Газпром продължава да плаща на България за капацитет, запазен по дългосрочен договор. Така например, Булгартрансгаз посочва 58 милиона кубически метра на ден, запазени до 2030 г. през Трансбалканския газопровод от Румъния. В същото време ежедневното връщане на газ в Турция, който вече не е на разположение, е резервирано за следващите 10 години в дневен обем от 45 милиона кубически метра.

Както се посочва в тримесечния отчет на Булгартрансгаз, част от транзита, резервиран по договора от 1998 г. до 2030 г., е прехвърлен чрез допълнително споразумение от румънската към турската граница, откъдето Турският поток навлиза в България.

EADaily преди време  предположи, че Газпром ще продължи да плаща за вече празния Трансбалкански газопровод, както и че до края на договорите с Румъния и България разходите му за клаузата „вземи или плати“ ще бъдат около $140 милиона годишно. Булгартрансгаз, Transgaz и Газпром не отговориха на въпросите на EADaily.

От 2020 г. Турски поток замести Трансбалканския газопровод. Капацитетът му обаче, не е натоварен. Спадът в търсенето на руски газ в Турция доведе до ситуация – през първото тримесечие доставките на гориво за страната намаляха с 16,5% до 3,72 милиарда кубически метра.

За това говорят данните на турския регулатор EPDK. Така, капацитетът на газопровода „Син поток“ би бил достатъчен, за да осигури транзита на тези обеми през Черно море. Без Турски поток не бихме се справили само през януари. Тогава дневните доставки възлизат средно на 71 милиона кубически метра, а Син поток и турската линия на Турски поток могат да осигурят същия транзит от 43 милиона кубически метра. През февруари средното ниво падна до 38 милиона кубически метра, а през март – до 12 милиона кубически метра.

Това, за което Турски поток сработи, както се очакваше, е да осигури Балканите. Според ENTSOG европейската линия е била използвана на една трета. За пет месеца през нея са били доставени 2,13 милиарда кубически метра от възможните 6,56 милиарда кубически метра. За слабото натоварване на европейската линия основната роля има забавянето на пуска на продължението на Турския поток в България. То  не беше предадено не само за Нова година, но и на 1 юни. И сега в София казват, че саудитският генерален изпълнител Arkad ще може да завърши работата едва до края на годината. Така, през 2020 г. от Турския поток паднаха 4 милиарда кубически метра, които трябваше да се доставят през България в Сърбия, Унгария и други европейски страни. Междувременно, руският газ по новия маршрут се доставя само за България, Гърция и Македония.

https://eadaily.com/ru/news/2020/06/24/gazprom-platit-za-pustoy-transbalkanskiy-gazoprovod

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *