Регионът

IES ENERGY BRIEF: Гърция ускорява затварянето на електроцентрали на лигнитни въглища

29 June 2020, argusmedia.com

До юли Гърция ще затвори за постоянно четири блока с 1.46 GW в инсталацията на лигнитни въглища Agios Dimitrios, близо две години предсрочно.

Agios Dimitrios I, II, III и IV имат комбиниран капацитет от 1.11 GW и постепенно ще бъдат изключени от мрежата, тъй като техните емисии на парникови газове надвишават предвидените в законодателството на ЕС. Гърция е длъжна да намали своите емисии на парникови газове до 30 юни, за да се съобрази с Директива на ЕС за националните тавани на емисиите (NEC).

Петият блок на инсталацията, с капацитет 342 MW, ще работи до първоначалната целева дата на затваряне през 2022 г. В същото време на четирите блока ще бъде разрешено да работят до 1500 часа / година, до 2022 г. за целите на централното отопление.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Производството на електрическа енергия от Agios Dimitrios достигна нула по време на блокирането на цялата страна в Гърция през април-май, тъй като слабото търсене в комбинация със силния добив на природен газ избута лигнитите до границите на микса за производство. Централата досега е генерирала 153 MW  през юни, отчитайки повече от половината от производството на лигнитни въглища през този месец.

Държавната комунална компания PPC, която управлява целия парк за добив на лигнитни въглища, все още не е потвърдила дали инсталациите Amyndeo 1 и 2 – с комбинирани 476MW – също ще приключат до края на този месец. Но електрогенерацията в обекта вече е спаднала до рекордно ниско ниво тази година, тъй като и двата блока не са в състояние да влязат в сегмента „ден – напред“ за търговия в Гърция след месец април.

Очаква се PPC да затвори до 2023 г. всичките си действащи понастоящем мощности на лигнитни въглища като част от националния план за енергията и климата в Гърция. Централата 660 MW Ptolemaida V, планирана да бъде пусната в експлоатация до 2021 г., ще продължи да работи до 2028 г. Но инженерната асоциация към фирмата SDM DEI, каза този месец, че може да бъде „икономически изгодно“ да управлява Ptolemaida V и след 2028 г., ако се добавят още газови съоръжения към енергийния микс на страната.

https://www.argusmedia.com/en/news/2118596-greece-to-fasttrack-lignite-power-plant-closure

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *