АкцентСветът

Politexpert.net: Полските медии: Русия ще отведе Европа към „газови клещи“ чрез изграждането на „потоците“ …

(Дез)информация/Анализи

Полското издание Biznes Alert се опасява от изграждането на газопровода „Балкански поток“, който ще бъде продължение на „Турски поток“. В допълнение към северните газопроводи, те ще поставят Европа в зависимо положение. Варшава възнамерява да отговори на това с прилагането на „Инициативата за три морета” ….

Изграждането на „Балкански поток“, което се извършва от България, ще приключи през 2020 г. Той ще свърже втората линия на „Турски поток“ с Европа, изпомпвайки 15,75 милиарда кубически метра газ годишно на този пазар. Най- много това очакват страните от централната и югоизточната част на континента ….

До завършването му остава по-малко от половината от българския участък от 474 километра. „Балкански поток“ ще замени „Южен поток“, който София беше принудена да изостави под натиска на Европейската комисия. Новият газопровод ще премине през България, Сърбия, Унгария и ще завърши в Австрия.

Според Biznes Alert, руско-турската концепция ще позволи пренасочване на газовите потоци от украинската посока и от трансбалканската газопроводна система. Така регионалните маршрути за транспорт ще се променят. Маршрутът ще завърши в австрийския град Баумгартен, където се извършват спот сделки. „Северен поток“ също ще свършва там. Освен това Русия си запазва възможността бързо да завърши втората линия на „Турски поток“, за да увеличи доставките, ако е необходимо ….

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Някои страни от балканския регион покриват 100% от нуждите си от газ с руски доставки. В тази връзка Полша се готви да приложи „Инициативата за три морета“, част от която е проектът за газов коридор „Север-Юг“. За целта е необходимо да се изгради терминал за втечнен природен газ в Швиноуйсце (Полша), тръбопровод „Балтик пайп“  и плаващи  регазификационни терминали в Гданск и Крък ….

Шансовете за успешно изпълнение на проекта се подобриха след спечелването на парламентарните избори oт дясноцентристката Хърватска демократична общност. Премиерът Андрей Пленкович говори както за търговския компонент на инвестицията, така и за значението, което терминалът ще има за диверсификация на източниците на доставки на газ.

„Инициативата за три морета“ е концепцията за свързване на Адриатическо, Балтийско и Черно море чрез канали и транспортни коридори. Проектът се подкрепя активно от САЩ, които се надяват по този начин да попречат на Русия да реализират своите тръбопроводи…

https://politexpert.net/205234-polskie-smi-rossiya-vozmet-evropu-v-gazovye-kleshi-za-schet-stroitelstva-potokov

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *