Алтернативи & Анализи: Откритият газ в Черно море ще промени “играта“ и ще има значителни геополитически последици

Всеки път когато Ердоган говори е нормално да се изолира популисткия или политически елемент в казаното от него. Политиците имат право на преувеличения, но тук има неоспорими факти и повечето от тях звучат окуражаващо за бизнеса с проучване и добив на газ в региона. Геополитическите последици обаче не трябва да се подценяват, те могат да бъдат много по-значими от пазарните. Така както обикновено става след като някъде по света се открият големи количества нефт или газ. Но Черно море е затворено и напрежението може да премине допустимите граници.

Оценката на геоложките открития се основава на прогнозни модели, обработващи получените данни – налягане и дебелината на продуктивния слой в резервоара.  Тези 320 милиарда кубически метра са само първа предварителна оценка на т.наречена „payzone“ – или структури от които ще се получават приходи, и поради това те трябва да бъдат третирани със здравословна доза съмнение. Както между другото става с всички предварителни предположения.

Стандартните съобщения за пресата при подобни случаи от листвани на борсата нефтени и газови компании, които спазват строги правила за докладване на подобни открития, дават диапазон в прогнозните оценки. Такъв беше случаят със съседното поле на Нептун в румънската ЕЗ, където трите компании в консорциума воден от Ексън Мобил дадоха диапазон от 42 до 82 милиарда кубически метра.

Ще бъдат нужни допълнителни сондажи и тестове, преди запасите да бъдат доказани.

Но добрата новина е безспорна. Следват най-малко два сондажа – но инвестициите в разработката на находището вече имат смисъл.

Стойността на един дълбоководен воден (2000+ метра) варира около 150 милиона долара. Всички необходими инвестиции преди началото на производството ще надхвърлят 1,2 милиарда долара. И все пак, дори ако половината от първоначалните 320 милиарда кубически метра се докажат като търговски извлекаем газ – пазарната му стойност при сегашните цени надвишава 15 милиарда долара.

Всичко това е много добра новина за страните от региона, които могат да заложат на природен газ в своя „зелен“ преход към целите на ЕС в 2050 г.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Популистките обертонове в изявлението на президента Ердоган са и донякъде неизбежни, тъй като той се нуждаеше спешно от „голяма добра новина“, която да неутрализира негативните – девет неуспешни сондажни операции в Средиземноморието и рекорден срив на турската лира.

В света на проучването и добива запасите се оценяват в три категории – „възможни“ (тези, които имат по-малко от 50 процента, но по-високи от 10 процента шанс за извличане – възстановяване). След това идват „доказаните“ резерви, при които има над 90 процента шанс да бъдат добити и между тях се разполагат тъй наречените „вероятни“ резерви. Тези категории силно зависят от използваните технологии, производствените разходи и пазарната цена на газа – това което е било в миналото малко „вероятно“ при нови технологии и високи цени може да се превърне в „доказано“.

Корабът на турската компания TPAO – Fatih започна сондажни операции на 20 юли т.г. Вестта за откритието дойде само месец по-късно, което за мнозина може да звучи като прибързан акт. 2023 г., която Ердоган посочи като първоначална година за старт на добива 2023 година, е прекалено предизвикателство и се оспорва от професионалисти.

Положителните страни от известието за газовото откритие за проучванията и добива в Черно море са видни и значителни. Можем да очакваме повече инвестиции и повече открития на газ в Черно море.

Негативите не са малко, на първо място вероятността напрежението от Източното Средиземноморие да се пренесе в Черно море и времената от студената, в добрия случай, война може да се върнат.

След подобни значителни открития на нефт и газ, гравитацията на геополитиката доминира. Балканският и Черноморският регион ще заемат отново централно място в глобалната политика, заедно с “надпреварата“ в проучването.

Това, което е сигурно – енергийната стратегия на Русия се провали и Москва загуби енергийното си оръжие. Докато се опитваше да заобиколи Украйна, Кремъл пропусна да забележи че неговият газ не е незаменим.

Очаквайте скок във военното противопоставяне между НАТО и Русия в Черно море, особено в контекста на рязко нарасналите усилия на Кремъл да пречи и сплашва проучването и добива на газ от негови конкурентни. В списъка за наблюдение са и споровете за икономическата зона между Украйна и Русия след анексия на Кремъл.

Освен опитите за самостоятелно проучване и добив на газ в Черно море Русия ще продължи военното си надграждане в Черно море, а нейните служби ще засилят операциите си на Балканите.

Ролята на България, като уязвимото звено в НАТО е от решаващо значение за транзита на черноморския газ от Турция за ЕС, което ще увеличи натиска върху София да освободи капацитети в новите преносни мощности на Турски поток.

Новините за газовото откритие ще разбудят много политици във Вашингтон и столиците в ЕС, които бяха свикнали да третират с нисък приоритет новините от България.

Нито НАТО, нито ЕС могат да си позволят да продължат да игнорират и смятат за даденост хватката на корупцията и мафията, чрез които Русия упражнява контрола си върху страната.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *