Регионът

IES ENERGY BRIEF: Bloomberg: Турция намира газ в Черно море, докато Ердоган обещава нова ера

Cagan Koc, Selcan Hacaoglu and Asli Kandemir, Bloomberg, August 19, 2020

Турция е открила източник на енергия в Черно море, най-вероятно природен газ, два независими източника с пряко познаване на темата казаха в сряда за Bloomberg, но не посочиха размера и дълбочината на находката, нито колко трудно ще бъде извличането.

Двамата говориха за това, след като президентът Реджеп Ердоган обеща да предаде на турците „добри новини“ в петък, които ще доведат до нова ера за нацията. Той също се закле да продължи да проучва енергията в оспорвани средиземноморски води, които предизвикаха реакции от страна на  Европейския съюз. Кабинетът на президента отказа коментар.

Лирата продължи печалбата си спрямо долара след новината и се търгуваше с 1,2% по-силно в края на деня. Индексът Borsa Istanbul 100 също се повиши с 3%, след като Ердоган говори, докато акциите на рафинеращата компания Turkiye Petrol Rafinerileri AS, или Tupras, и на

нефтохимическия производител Petkim Petrokimya Holding AS скочиха съответно със 7.6% и 9.9%.

Министърът на енергетиката Фатих Донмез заяви миналия месец, че сондажният кораб Fatih е започнал проучвания в така наречената зона Tuna-1, навътре в морето, на 150 км от турския град Ерегли.

„Имало е открития на газ в Черно море и преди, но в ограничен мащаб“, заяви в Twitter Тимоти Аш, стратег в BlueBay Asset Management LLP в Лондон. „Като се има предвид годишната му сметка за внос на енергия от $35-50 милиарда, Турция се нуждае от нещо голямо, за да „смени играта“.“

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Пазарният  катаклизъм  изпрати лирата до рекордно дъно спрямо долара, но централната банка реши да затегне политиката тихомълком, като се избягва промяна в лихвения процент на база за сравнения, които могат да дразнят Ердоган, който продължава да призовава за по-ниски разходи по заемите. Комитетът по политиката на централната банка се събира в четвъртък, за да разгледа тарифите.

Tuna-1, на около 150 километра от брега на Турция, е близо до зона, където се сближават морските граници на България и Румъния, а недалеч е блока Neptun, Румъния, най-голямото находище на газ в Черно море от десетилетия, открито преди осем години от Petrom и Exxon. Корабът Fatih  извършва сондажни операции в района на Tuna-1 от около средата на юли според уебсайта на турския флот.

Румъния има проекти за плитководен газ, но основната дълбоководна находка на OMV Petrom SA от преди осем години все още не се използва. Компания, подкрепена от групата Carlyle, също изследва Румъния, като се стреми да започне да добива газ през 2021 г. Роснефт проучва в руската част на Черно море, но без конкретни резултати.

„Не мисля, че са изненадващи повечето открития, идващи от там“, каза Кристоф Меркел, управляващ директор на консултантската компания Merkel Energy. „България, Украйна, Гърция може да са сред тези, които са много заинтересовани да купят този газ, ако Турция реши да го изнася.“

В зависимост от размера на откритието, очаквам поне част от Турски поток да  бездейства“, каза той. „Защо Турция би искала да продължи да внася газ от Русия?“

Ако сондажът се окаже успешен, е възможно той да застраши газовия проект Турски поток, който стига до България и продължава през страната към Сърбия под името „Балкански поток“. Изграждането на тръбата под Черно море беше започнато от Газпром, за да увеличи пазарния си дял в Турция и да намали зависимостта на Русия от Украйна като транзитна територия.

Турското откритие идва на фона на териториални спорове с Гърция и Кипър в източното Средиземноморие, където Турция активно търси нефт и газ в оспорвани води. Франция временно увеличи военното си присъствие, за да отклони турските действия, а германският канцлер Ангела Меркел в сряда заяви, че ЕС е обезпокоен от засиленото напрежение.

Европейският съюз имаше в програмата си планирана среща през септември, за да обсъди ситуацията в Средиземно море. Въпреки това те проведоха извънредна видео среща, в която 27-те страни членки изразиха „пълна солидарност с Гърция и Кипър“ и припомниха и препотвърдиха своите предишни заключения за нелегалните сондажни действия, отбелязва Блумбърг.

  • Бележка IES – обявлението за откритието на газ в турската икономическа зона, близо до находището Нептун е далеч от стандартите в бизнеса с проучването и добива. Прекалено много „политика“ има в обявлението и прекалено малко „информация“.

https://finance.yahoo.com/news/turkey-discovers-energy-black-sea-143613281.html?guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAGqGkjC_RoTUft0c7Ev0mn5AlRIPZq4WN_0CxAMj_hKPkwyBaXzD9HVrG3S7p3j-PRsF75KWNhXM6QeA19TU7fEyiKmhcKi7MBUgIBNg3wWxvZ2MHsygEaiPqe-TWwYJlvke5lm-dl80CQNYSelS7_mWDzCVH-_Lg1GHcaRrfKEE&_guc_consent_skip=1597949156&guccounter=1

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *