Светът

IES ENERGY BRIEF: Лидерите на ОПЕК+ настояват да поддържат съкращенията в добива, тъй като възстановяването на петрола се забавя

NAYLA RAZZOUK, GRANT SMITH, DINA KHRENNIKOVA AND SALMA EL WARDANY on August, 2020, worldoil.com

Лондан (Bloomberg) – OPEC+ подчерта необходимостта да се придържат внимателно към планираните съкращения на нефтодобива, за да се предпази срещу възстановяването в пазар, подкопаван от новите вълни на коронавируса.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман и неговият руски колега Александър Новак приветстваха възстановяването на цените и търсенето на петрол, но многократно призоваха своите съюзници по времета на видеоконференция миналата седмица  да не облекчават своите ограничения в добива.

Проектът на комюнике от срещата призова за бдителност, тъй като темпът на възстановяване се забавя поради „нарастващите рискове от продължителна втора вълна на Covid-19“.

След като през април постигна споразумение за намаление на около 10% от доставките от глобалния пазар на петрол, нарушен от блокирането заради коронавируса, Саудитска Арабия продължи да оказва интензивен натиск върху членовете на Организацията на страните износители на петрол, за да изпълнят обещаните намаления на добива си.

„Все още трябва да се свърши работа и ви призовавам всички да не намалявате усилията през последните три месеца“, каза принц Абдулазиз в своето встъпително слово. „Трябва да се стремим да постигнем пълно придържане към нашето споразумение.“

Нигерия, Ирак и няколко други държави постоянно не изпълняват обещанията си. На откриващата миналата седмица сесия на Съвместния комитет за наблюдение на ОПЕК+ и Русия, Русия подкрепи посланието на саудитците. Групата не може да се опира на лаврите си и трябва да изпълни изцяло своите приети съкращения, каза Новак.

Коалицията от добивници възстановява някои от огромните количества суровина, спряна по време на кризата от Ковид-19. От април до юли тя отстрани от пазара около 9,7 милиона барела на ден, но този месец започва да облекчава това намаление до около 7,7 милиона.

Досега увеличението на доставките не е дерайлирало нестабилното възстановяване на петрола, поради което цените се покачват до петмесечен връх. Фючърсите на Brent миналата седмица се търгуваха близо 45 долара за барел в Лондон.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Продължаването на тази тенденция ще зависи от поддържането на дисциплината и гарантирането, че Нигерия, Ирак и други държави ще изпълнят обещанията си да направят поправки. Търсенето на гориво и цените на товарите от суров петрол се провалиха на критичните азиатски пазари, подчертавайки нестабилността на отскока.

„Саудитците със сигурност заемаха последователна и твърда позиция по отношение на спазването на изискванията“, заяви Harry Tchilinguirian, ръководител на стратегията за стоковите пазари в BNP Paribas SA в Лондон, преди срещата. „Като се има предвид, че възстановяването на търсенето на петрол все още е много несигурно, те разбират важността на постигането на обещаните намаления на добива за глобалния петролен баланс.“

Багдад засили своя добив, като през юли реализира 85% от целевите си намаления, сочат данните на ОПЕК. Той обеща да отреже допълнителни 400 000 барела на ден този месец и следващия, над онези 850 000 барела, които вече бе задължен да намали, за да компенсира по-ранното неспазване.

Въпреки че това е по-добре, отколкото в очакваното преди, разкъсаната от кризата страна да направи допълнителни компенсаторни съкращения, което вероятно е прекалено амбициозна цел, според RBC Capital Markets LLC.

https://www.worldoil.com/news/2020/8/19/opecplus-leaders-push-to-maintain-production-cuts-as-oil-recovery-slows

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *