Светът

IES ENERGY BRIEF: Намаляването на цените на саудитския петрол за октомври сигнализира за колебание в търсенето на петрол

By ANTHONY DI PAOLA AND SALMA EL WARDANY on 9/5/2020, worldoil.com

(Bloomberg) – Саудитска Арабия намали цените на продажбите на петрол за Азия и САЩ за октомври, което е знак, че най-големият износител в света може да прогнозира, че търсенето на гориво се колебае на фона на обострянето на кризата с коронавируса.

Държавната компания, добиваща петрол, Saudi Aramco, намали референтната стойност на суровия суров петрол Arab Light повече от очакваното и за първи път от юни понижава цената на този клас с отстъпка за купувачи в Азия. Това е вторият пореден месец на съкращения на цените за купувачите в Азия. Aramco също ще намали цените за барели от по-леки видове за северозападна Европа и региона на Средиземно море.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Aramco намалява ценообразуването за октомври за пратки до Азия от клас Light с $1,40 за барел, до 50 цента под регионалния бенчмарк. Очакваше се компанията да намали цените с 1 долар за барел до 10 цента отстъпка за референта, според проучване на Bloomberg сред осем търговци и рафинерии.

Търсенето на петрол тази година спадна, тъй като пандемията принуди правителствата да блокират икономиките, авиокомпаниите да отменят полетите и работещите  да останат у дома. Саудитска Арабия се присъедини към Русия и други страни, добиващи петрол от коалицията ОПЕК+, за да направи рекордни съкращения в добива, отнемайки около една десета от доставките от световния пазар. Цените на суровината са се удвоили от април до около $45 за барел, но все още тази година са с 30% под нивата от предишната година.

Саудитците предварително подкрепиха оживлението, като повишаваха цените всеки месец от юни до август. Търсенето от рафинериите обаче е намаляло поради слабите печалби от превръщането на суровината в бензин и други горива. Дори когато икономиките започнаха да се възстановяват, повишените запаси – вместо доставките на прясна суровина – поеха голяма част от нарастването на търсенето.

Саудитска Арабия обикновено дава тон на решенията за ценообразуване от други доставчици от Близкия изток, включително Ирак и Обединените арабски емирства, втората  и третата по големина страна, добиваща петрол в Организацията на страните износители на петрол.

https://www.worldoil.com/news/2020/9/4/saudi-crude-price-cuts-for-october-signal-wavering-oil-demand?id=58068708

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *