Регионът

IES ENERGY BRIEF: Eadaily.com: „Турски поток“ ще снабди с вода български град

Изпитанията на продължението на „Турския поток“ в България след приключване на строителството ще бъдат направени с вода. Близо до един от градовете беше възстановен водоизточник, който след пускането на газопровода и изпитанията ще осигури на жителите вода.

Според БНР в района на град Нови пазар е възстановен водоизточник, който не се използва от години. Близо до селото, където живеят 15 хиляди души, минава „Турски поток“, а участъкът от газопровода ще бъде запълнен с вода за тестване.

Капацитетът на източника е 30 литра в минута, а след пускането на „Турски поток“ водата ще бъде доставяна на жителите на града. Кметът на Нови пазар Георги Георгиев заяви пред БНР, че възстановеният източник ще реши проблемите с водоснабдяването в североизточната част на общината, включително на някои села.

Както EADaily съобщи, строителството на продължението на „Турския поток“ в България приключва. Това може да се съди по данните, които премиерът Бойко Борисов публикува във Facebook преди седмица. Той уточни, че всички тръби от 474 километра вече са изведени по трасето на строителството, 468 километра вече са заварени.

Участъкът от Драгоман до Сливница ще бъде завършен до ноември. Уверих сръбския президент Александър Вучич, че въпреки трудностите, причинени от пандемията, ускорихме изпълнението на проекти “, каза Бойко Борисов.

Сръбският участък от „Турски поток“ е въведен в експлоатация навреме – в навечерието на 2020 г. , но с българския не се получи. Дори руският президент Владимир Путин изрази недоволството си.

В началото България не можеше да определи резултатите от търга за избор на изпълнител. Миналата есен стана ясно, че това ще е саудитския консорциум „Аркад“. Той обаче не изпълни обещанието си да изгради основния обект до 1 юни. София прехвърли вината на коронавирусната епидемия. Сега българските власти обещават, че газопроводът ще бъде пуснат до 1 януари 2021 година.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Турски поток в България“ беше първият случай в историята на „Газпром“, когато неруски холдинг действа като клиент и собственик. От една страна, това позволява да се спазят всички норми на европейското законодателство и да не се попадне под ограниченията на Третия енергиен пакет. От друга страна, Газпром трудно може да контролира изпълнителите, което вече влияе върху факта, че газопроводът се планира да бъде пуснат с едногодишно закъснение.

Засега обаче забавянето на европейските доставки през „Турски поток“ не засяга по никакъв начин дейността на „Газпром“. В края на миналата година холдингът подписа нов договор за транзит на газ през Украйна и сега, на фона на намаляващото търсене в Европа, “Газпром” има свръхпредлагане на транспортен капацитет. От тях само „Северен поток“ е напълно натоварен. Както EADaily съобщи, „Турски поток“ всъщност работи засега само за Балканите.

Историята на търга за избор на изпълнител за изграждането на продължението на „Турски поток“ в България и самият изпълнител пораждат много въпроси. В същото време експертите не се съмняват, че има системно забавяне в изпълнението на руския проект.

Коментар на АА

Тази статия е интересна с две „разкрития“. Първото и недвусмислено е, че опровергава версията на българското правителство, че изгражданото у нас трасе е нещо друго освен продължение на Турски поток.

Второ, че медийно Кремъл продължава да оказва натиск на принципа – пари дадохме, резултат няма. Което обяснява много в позицията на премиера Борисов в текущата политическа криза в България. Става ясно че той е поел лични гаранции пред президента Путин и неспазването им поражда рискове за него лично.

https://eadaily.com/ru/news/2020/09/08/tureckiy-potok-dobavit-vody-bolgarskomu-gorodu

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *