Светът

IES ENERGY BRIEF: Мрежовият оператор на Калифорния предупреди за недостиг на електроенергия, тъй като щатът преминава към чиста енергия

By PAUL ROGERS, August, 2020, mercurynews.com

Налице е нарастващ дефицит, тъй като слънчевата енергия излиза офлайн в ранните вечерни часове

Прекъсванията, които намалиха електроснабдяването на стотици хиляди калифорнийци в края на август по време на историческа гореща вълна, шокираха и разгневиха жителите от района на залива до Южна Калифорния.

Но миналата есен висши служители на оператора на електропреносните мрежи в Калифорния зловещо предупредиха, че е вероятно недостигът на електроенергия да се случи още през 2020 г. по време на голяма западна топлинна вълна. Причината: Историческата промяна в щата  от изкопаеми горива като природен газ, които осигуряват постоянна енергия, към по-чисти източници като слънчева и вятърна енергия, които нарастват и спадат с времето и слънцето.

С по-малко надеждни енергийни доставки, те казват, че електрическата мрежа е станала по-трудна за експлоатация и е по-изложена на риск заради прекъсванията, наричайки я „най-спешният проблем“, който „наистина се нуждае от своевременно внимание“.

Има начини проблемът да се реши, отбелязват и те, и външни енергийни експерти, и все още разширяват възобновяемата енергия, за да намалят замърсяването на въздуха и да се справят с изменението на климата.

Но кризата – първото прекъсване на електрическата мрежа в Калифорния от 2001 г. насам, разкри опасна уязвимост. Не само, че милиони хора, които работят от вкъщи по време на пандемията от коронавируса, създават неудобства, но спирането на тока застрашава общественото здраве, особено възрастните жители, които могат да се разболеят или да умрат от топлинен удар.

„Сега имаме много по-рисковано снабдяване с енергия, защото слънцето не винаги грее, когато искаме, а вятърът не винаги духа, когато ние искаме“, каза Франк Волак, професор по икономика в Станфордския университет, специализиран в енергийните пазари. „Имаме нужда от повече инструменти за управление на този риск. Имаме нужда от повече застраховка срещу недостига на доставки.“

Спиранията на тока не са изненада. На среща на 18 септември м.г. на управителния съвет на Калифорнийския независим системен оператор, неправителствената корпорация с обществена полза, която управлява електрическата мрежа на щата, Mark Rothleder, вицепрезидент по качеството на пазара и щатските регулаторни въпроси на агенцията, направи презентация за предстоящата криза.

Той отбеляза, че 33% от електричеството на щата сега идва от възобновяеми източници, изискване за комуналните услуги по закон на щата, което е било изпълнено две години по-рано.

Но тъй като в Калифорния големите слънчеви ферми съставляват нарастващ процент от производството на електроенергия, каза той, времето за криза се случва в късния следобед, особено в горещите дни. Хората включват климатик и други устройства около 17 часа. тъй като топлината достига връх и те се прибират от работа. Търсенето на електричество нараства, точно когато слънцето залязва и слънчевата енергия прекъсва.

Rothleder каза, че Калифорнийски независим системен оператор /ISO, който функционира като един вид контрольор на трафика на мрежата, компенсира загубата на слънчева енергия, като внася електричество от язовири и електроцентрали от други западни щати, а също така разчита все още на централи в Калифорния, работещи с природен газ.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Но той предупреди, че ако има голяма топлинна вълна, вероятно няма да има достатъчно мощност от други щати, за да се компенсира липсата.

„Постигнахме значителен напредък по пътя към нашите цели за чиста енергия“, каза той. „Въпреки това, докато гледаме напред, виждаме, че се сблъскваве и с някои предизвикателства.

Rothleder препоръча на Съвета за контрол на водните ресурси на щата  да отложи правилата, които изискват поне четири по-стари електроцентрали на природен газ в Южна Калифорния да бъдат изключени, тъй като техните охладителни системи изпомпват милиарди галони морска вода, която може да убие морския живот.

Той препоръча също така разширена технология на батериите за големите слънчеви ферми, нещо, за което ISO постигна напредък, и по-голяма енергийна ефективност.

В края на август, когато температурите скочиха на рекордни показатели в някои части на щата, предупрежденията се сбъднаха. ISO нареди на компаниите за комунални услуги като PG&E, Southern California Edison и San Diego Gas and Electric да наложат  прекъсвания през следващите дни. Служители на ISO заявиха, че две централи за природен газ в Калифорния са излезли офлайн /от експлоатация/, търсенето на електроенергия е по-високо от очакваното и няма достатъчно енергия от други щати, за да се запълни разликата.

Wolak от Станфорд заяви, че щатът трябва да положи усилия да задържи газовите електроцентрали, докато технологията за съхранение с батерии за соларни централи не бъде разширена.

Един дългогодишен служител от бранша се съгласи.

„Някои хора от екологичната общност искат да затворят всички газови централи. Това би било катастрофа“, каза Jan Smutny Jones, главен изпълнителен директор на Асоциацията на независимите производители на енергия, търговска асоциация, представляваща слънчеви, вятърни, геотермални и газови електроцентрали. „60% от мощността в ISO се произвежда от тези газови централи. Те са вашата застрахователна полица, за да преминете през горещите вълни.

Много от газовите централи в щата са станали по-малко конкурентоспособни, тъй като са по-скъпи за експлоатация от слънчевите, каза той. Всъщност някои се изключват сами, защото комуналните услуги купуват повече слънчева и вятърна енергия.

„Никой не обича да плаща за застраховка“, каза той. „Но ако имате нужда от сърдечна трансплантация или къщата ви изгори, радвате се, че сте я направили.“

Други казват, че решението се крие другаде. Dan Kammen, професор по енергетика в UC Berkeley, отбеляза, че за да се изпълни щатския закон, подписан от губернатора Джери Браун през 2018 г., който изисква до 2045 г. 100% от енергията на Калифорния да идва от безвъглеродни или възобновяеми източници, няма място за съоръжения на газ.

За отбелязване той каза: 1 милион калифорнийци вече са поставили слънчеви панели в домовете си. Все повече се инсталират батерийни системи, като Tesla, които струват около 10 000 долара. За тях трябва да се предложат повече стимули, а законите се променят, така че батерията да може да се продава обратно на фирмите за комунални услуги, когато доставките са ограничени.

„Спирането на електричеството и тъмнината на Калифорния се дължи на лошо управление. Това не се дължи на проблем с доставките “, каза той.

На всичкото отгоре, през 2016г.  PG&E обяви, че през 2025 г. ще затвори ядрената централа Diablo Canyon в окръг Сан Луис Обиспо. Решението, след срива на Фукушима в Япония и предстоящата скъпа битка за прелицензиране, ще наложи ISO да замени неговите 2250 мегавата електричество – достатъчно за захранване на 1,7 милиона домове.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *