Светът

IES ENERGY BRIEF: Ria.ru: Хърватия може да стане газов хъб, каза премиерът Пленкович

(Дез)информация/Анализи

Давос, 25 януари,  РИА Новости – Хърватия може да стане газов хъб за Централна и Източна Европа чрез разработване на терминал за втечнен природен газ на остров Крък, заяви хърватският премиер Андрей Пленкович пред РИА Новости.

„Взехме стратегическо решение, да инвестираме в терминал за втечнен природен газ на остров Крък. Мисля, че това е от първостепенно значение за диверсифицирането на доставките на газ. Мисля, че това ни дава възможност  да бъдем входен хъб за Централна и Източна Европа. Това е идеята. И мисля, че откриването на компресорна станция с възможност за обратно подаване на газ, ще позволи на „синьото гориво“, което идва в Крък, да стигне до, например, Унгария; а това е крачка напред “, каза той.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Смята се, че обемът на новия терминал за втечнен природен газ на хърватския остров

Крък в Адриатическо море ще бъде около 2,7 милиарда кубически метра газ годишно. Проектът за плаващ LNG терминал ще бъде съфинансиран от правителството на страната, ЕС и местните енергийни компании.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *