АкцентСветът

m24.ru: Медиите посочиха варианти за отказ на Германия от „Северен поток 2“

(Дез)информация/Анализи

Има шест варианта за отказ на Германия от „Северен поток 2“. Както пише вестник Politico в този случай „мръсната работа“ ще бъде извършена от други.

По-специално, Берлин може да принуди регионалните власти и корабоплавателната и хидрографската агенция да отнемат разрешението за строеж на тръбопровода.

Но в тази ситуация строителният оператор Nord Stream 2 AG може да ги съди, позовавайки се на факта, че решението е продиктувано от политически мотиви.

Възможно е също така съдът по исковете на природозащитници, които се противопоставят на проекта, да се произнесе в полза на замразяването на строителството.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Освен това Германия може да се възползва от търговското законодателство, което позволява да се налагат ограничения върху вноса на газ за целите на националната сигурност.

Освен всичко друго, Германия може да позволи на американските санкции да спрат проекта, както и да настоява за въвеждането на общи санкции на ЕС.

И накрая, при завършване на строителството, германските власти могат да намерят оправдание да откажат да издадат лиценз за стартиране на тръбопровода.

Американските сенатори подготвиха план за разширяване на санкциите срещу „Северен поток 2“. Предполага се, че всеки, който участва в проекта в каквото и да е качество, ще се сблъска с ограничения.

Санкциите по газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“ влязоха в сила в края на декември. Поради това швейцарската компания Allseas спря да полага тръби по дъното на Балтийско море.

Русия заяви, че подобни мерки от страна на Вашингтон имат черти на нелоялна конкуренция. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че „Северен поток 2“ ще бъде завършен, но създадените около него трудности могат да доведат до по-високи цени на газа за Европа.

Коментар на АА

Самият факт, че в руските медии допускат достатъчно много варианти за блокиране на Северен поток – 2, докато само преди месец новинарското покритие на темата беше свързано с непоколебимост на вярата, че проектът ще бъда завършен със „собствени сили“ и едва ли не Германия ще поведе контрасанкции на Европа срещу САЩ, говори за отрезвяването в руските управляващи среди.

https://www.m24.ru/news/za-rubezhom/13092020/132940

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *