Светът

IES ENERGY BRIEF: Покупката на Noble Energy от Chevron: ускоряване на газовата революция в Източното Средиземноморие?

Бележка на издателите на Oil & Gas 360: Джошуа Крансна, Тел Авив, пише изключителен анализ на регионалните последици от закупуването на Noble Energy за Израел, Египет и Йордания от Chevron. Тук се дават някои ключови моменти.

Джошуа Красна е изследовател в Moshe Dayan Center за близкоизточни и африкански изследвания (MDC), Университета в Тел Авивския университет.

Американската мултинационална енергийна компания Chevron обяви закупуването на базираната в Тексас Noble Energy на 20 юли 2020 г., като плати $5 млрд. и пое $8 млрд. дълг. Noble, макар и да не е основен играч на световния енергиен пазар (с пазарна капитализация от $4,6 милиарда спрямо $163 милиарда на Chevron), е основен играч в бързо развиващата се газова екосистема в източното крайбрежие на Средиземно море, където бяха открити значителни газови резерви, направени само през последното десетилетие. С израелските си партньори компанията е пионер в проучванията на газ в двете големи находища в Израел – Tamar и Leviathan  (в които притежава съответно 25% и 39,66%); също 35% в офшорното поле на Кипър Aphrodite и миноритарен дял от тръбопровода, свързващ Израел с Египет.

През последните години в Източното Средиземноморие се достигна до някои от най-големите известни газови открития в света, включително масивното египетско находище Zohr (2015); и кипърските полета Calypso (2018) и Glaucus (2019), които – заедно с Tamar (2009), Leviathan (2010) и Aphrodite (2012) – заедно държат около 2,5 трилиона кубически метра газ (90 трилиона кубически фута). Тези открития и началото на добива (в Израел и Египет) доведоха до важни трансформации в икономическото развитие и стратегиите за износ на трите страни и в тяхното потенциално геополитическо влияние. 

Те също така доведоха до поредица от по-нататъшни проучвания за газ в подрегиона от големи компании, както и до усилията на Турция и Ливан за придобиване на газ от техните териториални води (с малко късмет досега в Средиземно море, но и значително газово откритие от Турция в Черно море). Разположението на някои от тези газови находища в спорни териториални води и непосредствената им близост до ключовите потребителски пазари в Европа и Индийския субконтинент, изострят съществуващите, неразрешени разногласия и напрежение по морските граници в Източното Средиземноморие.

Пълния текст е достъпен за абонати

Уважаеми госпожи и господа,
предлагаме на вашето внимание последните броеве на нашия специализиран нюзлетър IES Energy Brief . Той се разпространява  като издание с абонамент – пълен текст на преведените статии и анализи. За повече информация analysesenergybrief@gmail.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *